Lisa van den Akker
Lisa van den Akker School 24 feb 2022

Alles over speciaal onderwijs en cluster 1, 2, 3 en 4 scholen

Cluster 3

Voor wie is een cluster 3 school?

De scholen zijn er voor leerlingen in de leeftijd van vijf tot twintig jaar oud. Op de cluster 3 scholen voor speciaal onderwijs kunnen de volgende leerlingen onderwijs krijgen:

  • Leerlingen met een lichamelijke beperking
  • Leerlingen met een verstandelijke beperking
  • Leerlingen die langdurig ziek zijn

Cluster 3 scholen en een verstandelijke beperking (ZMLK)

Deze ZMLK scholen zijn er speciaal voor kinderen met een verstandelijke beperking voor wie leren zeer moeilijk is. Kinderen met een verstandelijke beperking hebben een IQ onder de 55. Bij deze kinderen speelt een erge leerachterstand, bijvoorbeeld door het syndroom van Down.

De lessen zijn hierbij praktischer van aard en meer gericht op het stimuleren van de zelfredzaamheid en zelfstandigheid van de leerlingen.

Cluster 3 school en een lichamelijke beperking (Mytyl en Tyltyl scholen)

Deze MYTL en TYTL scholen zijn er voor kinderen met een lichamelijke handicap of meervoudige handicap. De leerlingen kunnen op deze scholen het speciaal ZMLK onderwijs volgen, maar ook regulier onderwijs. Daarnaast zijn er ook scholen waarop deze leerlingen havo en vwo onderwijs kunnen volgen. De leerlingen krijgen dan les op individueel niveau doordat het is afgestemd op hun eigen tempo.

Cluster 3 school en langdurig ziek kind

Deze scholen zijn er voor kinderen met een langdurige ziekte of medische aandoening. Denk hierbij aan zeer ernstige voedselallergieën of reuma. De scholen zijn er speciaal zodat chronisch zieke kinderen meer ondersteuning en begeleiding kunnen krijgen dan in het regulier onderwijs. Zo worden de leerlingen onder meer geleerd om te gaan met hun ziekte. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het efficiënt indelen van hun dag, zodat ze dit goed kunnen afstemmen met hun klachten of ziekte. Maar denk ook aan extra ondersteuning voor ziekenhuisbezoeken.

Samenwerking met regulier onderwijs

Cluster 3 en cluster 4 scholen werken samen met scholen uit het reguliere onderwijs. De scholen maken in dit samenwerkingsverband afspraken over welke leerlingen doorverwezen worden naar het speciaal onderwijs. De leerlingen voor wie dit geldt krijgen dan een toelaatbaarheidsverklaring, hiermee hebben ze officieel recht op het volgen van speciaal onderwijs.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rijksoverheid

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Alles over speciaal onderwijs en cluster 1, 2, 3 en 4 scholen
Sluiten