Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Opvoeden 30 jan 2023
Leestijd: 3 minuten

Speelgoedrotatie is een trend, maar hoe werkt dat eigenlijk?

Misschien heb je weleens voorbij zien komen op Instagram, ouders die regelmatig speelgoed in de kast omwisselen voor iets anders. Toy rotation, oftewel speelgoedrotatie, is namelijk een heuse trend onder ouders. Dat is niet voor niks, want er zitten veel voordelen aan.

Een uitpuilende speelgoedkast waar je kind nooit naar omkijkt. Grote kans dat jou dit bekend voorkomt. Dat is dan ook een van de grote redenen dat speelgoedrotatie populair is. De propvolle kast verdwijnt én je kinderen gaan meer met hun speelgoed spelen. Win-win dus.

Speelgoedrotatie wat is het?

Speelgoedrotatie is eigenlijk helemaal niet iets nieuws. Speelgoedrotatie is namelijk een klassieke Montessori-techniek waarbij slechts een klein beetje speelgoed tegelijk in het zicht wordt gehouden, gerangschikt op open, lage planken. Al het andere speelgoed ligt uit het zicht en soms zelfs buiten bereik.

Vervolgens wissel je het tentoongestelde speelgoed regelmatig om voor ander speelgoed. Het idee is dat dit kinderen stimuleert om het speelgoed vaker te pakken. En met minder opties binnen handbereik zouden kinderen langer met hetzelfde speelgoed spelen

Minder is meer

Volgens de Montessori-methode is minder dus eigenlijk beter als het om speelgoed gaat. Dat is misschien een hele nieuwe gedachtegang, want de meeste gezinnen hebben meer speelgoed dan een kind echt nodig heeft. Die overvloed aan speelgoed kan voor kinderen overweldigend zijn. Hierdoor weten ze niet goed wat ze moeten kiezen en raken ze als ze ergens mee spelen al snel weer afgeleid door ander speelgoed. Hierdoor spelen ze overal maar kort mee en gaan ze niet op in hun spel. Door minder speelgoed aan te bieden voorkom je dit.

Door het speelgoed bovendien overzichtelijk aan te bieden, op een plek waar ze zelf bij kunnen, zouden kinderen ook zelfstandiger gaan spelen. Én ze zouden ook eerder het speelgoed weer opruimen op het plekje waar het hoort. We geven geen garanties, maar hé we mogen dromen toch.

Hoe pas je speelgoedrotatie toe?

De basis van speelgoedrotatie is dus simpel. Bied niet te veel speelgoed aan, het liefst in een lage open kast. De rest van het speelgoed berg je elders op. Vervolgens roteer je regelmatig het speelgoed, waarbij je het dus omruilt voor iets anders. Je kunt hiervoor iedere kast gebruiken, maar er zijn ook speciale kasten voor te koop. Zo maakte speelgoedmerk Lovevery een kast die speelgoedrotatie nóg makkelijker maakt. De Speelkast is een lage open kast met aan de achterkant een opberggedeelte met klep. Super handig!

Ook geeft Lovevery mede-oprichter en moeder van drie kinderen, Jessica Rolph een aantal handige tips voor geslaagde speelgoedrotatie:

  • Schik ongeveer maximaal 12 verschillende items op een lage plank, zodat het kind een stuk speelgoed kan uitkiezen om zich op te concentreren.
  • Hou de komende weken in de gaten welk speelgoed je kind het meest aanspreekt en hoe hij er graag mee speelt.
  • Roteer speelgoed wanneer het goed voelt – niet vaker dan één keer per week. Om de paar weken is aan te raden.
  • Probeer de rotatie te doen wanneer uw kind niet in de buurt is en houd de favorieten op dezelfde plaats zodat de verandering niet plotseling aanvoelt.

Dit zijn 6 belangrijke principes van de Montessori-methode

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.