Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Vrije Tijd 18 jan 2022
Leestijd: 3 minuten

Slecht weer? Deze 10 spelletjes zijn leuk om binnen te spelen

Het is winter, en buiten is het waarschijnlijk, koud, regenachtig of gewoon somber. Kortom, je hebt geen zin om naar buiten te gaan met je kinderen. Wil je toch wat leuks doen samen? Deze tien spelletjes zijn perfect om samen binnen te spelen.

In de zomer ben je vaak lekker buiten en spelen gaat dan bij veel kids vanzelf. Binnen is dat voor sommige kinderen echter een heel ander verhaal. Soms krijg je ze maar met moeite achter hun beeldscherm vandaan. Om ze daarbij te helpen kun je voorstellen om een leuk spel te spelen samen. Minder schermtijd én ook nog eens heel gezellig.

Spelletjes om binnen te spelen

Inspiratie nodig? Van deze spelletjes voor binnen krijgen je kinderen hoogstwaarschijnlijk geen genoeg.

1. Dans-stop

Een oude bekende, maar altijd leuk. Één iemand bedient de muziek en de rest danst. Zodra de muziek aan wordt gezet gaat iedereen dansen en zodra de muziek stop wordt gezet doen de dansers een freeze. Er mag niet bewogen worden, anders ben je af.

2. Obstacle run

Wie zegt dat een obstacle run alleen buiten kan? Bouw een parcours door de woonkamer van banken, stoelen en tafels. Voeg eventueel extra opdrachten toe zoals het maken van een koprol of handstand om het nog uitdagender te maken. Wie legt het parcours het snelste af?

3. Ballonnen hooghouden

Hoe lang kunnen jullie de ballon in de lucht houden? Probeer hem zo vaak mogelijk over te slaan zonder dat hij de grond raakt. Of probeer hem zo lang mogelijk in de lucht te houden. Daar ben je wel even zoet mee.

4. Ring gooien

Nodig: papieren bordjes en lege keukenrollen. Plak de keukenrollen op de bordjes, dit zijn de pinnen waar je de ringen omheen moet gooien. Knip in de overige bordjes een gat, dit zijn dan de ringen. Wil je de activiteit nog wat langer maken. Laat je kinderen dan hun eigen ringen versieren. Zijn ze ook nog eens lekker creatief bezig.

5. Papieren vliegtuigjes wedstrijd

Wie vouwt het beste vliegtuigje? Probeer verschillende vouwtechnieken uit en kijk wiens vliegtuig het verste komt. Succes gegarandeerd.

6. De vloer is lava

Deze kennen de meeste kinderen wel. Zodra iemand roept: ‘de vloer is lava’, moet iedereen binnen drie tellen zo van de vloer af, anders mag je niet meer mee doen. Degene die op tijd een veilige plek hebben gevonden mogen na tien tellen weer op de vloer. Daarna begint het spel weer opnieuw.

7. Sneeuwballen gooien

Als er buiten geen sneeuwballen kunnen worden gegooid, dan maar binnen. Maak “sneeuwballen” van oude kranten, watten, of andere dingen die geen blauw oog veroorzaken en het sneeuwballengevecht kan beginnen.

8. Verstoppertje in het donker

Verstoppertje spelen kennen we allemaal, maar in het donker is het nóg leuker en spannender. Doe de gordijnen dicht en lichten uit en je kunt beginnen. Wie vindt de beste verstopplek in huis?

9. Limonadepong

Ken je het drankspel beerpong? Vervang het bier door water of limonade en je hebt een spel voor de kids. Enige wat je verder nodig hebt zijn grote plastic bekers en ping pong balletjes.

10. Speurtocht

Bij heel veel kinderen favoriet: een speurtocht. Dit kan ook prima binnen, om het extra leuk te maken kun je onderweg opdrachten toevoegen zoals twintig seconden op één been staan. Aan het einde verstop je natuurlijk een “schat”. Heb je zelf geen inspiratie? Schaf dan het spel Spoorzoeken met Agent Speurneus aan voor het uitzetten van leuke speurtochten met opdrachten.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.