Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Vrije Tijd 19 mei 2022
Leestijd: 3 minuten

7x spelletjes met stoepkrijt om buiten met je kinderen te doen

Stoepkrijten blijft favoriet bij kinderen, ongeacht hun leeftijd. Zelfs wij volwassenen tekenen graag wat mee als het weer stoepkrijt-tijd is. Haal daarom op een vrije dag de emmer stoepkrijt tevoorschijn en speel lekker mee met je kinderen.

Met de volgende ideeën kan je de leukste spellen creëren voor je kids, met stoepkrijt. Sommige zijn nog leerzaam ook, pak je meteen een uurtje homeschooling mee.

Spelletjes met stoepkrijt

Deze spelletjes houden je kids wel een tijdje zoet.

1. Hinkelbaan van 1 tot en met 10

De ouderwetse hinkelbaan, wie kent ‘m niet? Teken blokken op de stoep met in elk blok de cijfers van 1 tot en met 10. Je kind gooit een steentje op nummer 1 en hinkelt de baan over, maar slaat nummer 1 over. Vervolgens doet hij dit met nummer 2, nummer 3 enzovoorts. Doe je dit met meerdere kinderen of doe je zelf mee? Dan wint degene die als eerste nummer 10 bereikt heeft.

2. Darten op de stoep

Teken met stoepkrijt een grote cirkel op de stoep of op de muur en daarin een kleinere cirkel en nog een en nog een. Eindig met een kleine cirkel en geef die het getal 50, dit staat voor 50 punten. Geef de andere cirkels punten en laat je kids met een voorwerp ‘darten’ voor punten. Het voorwerp kan van alles zijn: een zakje zand, een natte spons, een takje of een waterballon.

3. Stoepkrijt-selfie

Oude kleren zijn hiervoor wel handig, want je kind moet even op de grond gaan liggen of tegen de muur aan gaan staan. Teken de omtrek van je kindje na en laat hem zichzelf inkleuren, een gezichtje, haren en kleren geven. Of een kroon, cape of prinsessenjurk.

4. Een levensgrote weg

Heb je de ruimte? Teken dan een weg voor je kids waar ze op kunnen racen met hun fiets, loopauto of step. Inclusief stoplichten, bruggen en verkeersborden natuurlijk. Of een race circuit: wie is als eerste bij de finish?

5. De stoepkrijt speurtocht

Dit is superleuk om te doen met het hele gezin en met meerdere kinderen: teken een speurtocht uit in de buurt. Grote pijlen op de weg wijzen waar je kids heen moeten en hang kleine opdrachten in bomen of struiken die ze onderweg moeten uitvoeren. Aan het einde van de speurtocht wacht ze een (lekkere) prijs.

6. Vormen- en kleurenspel

Leer je kids de verschillende vormen herkennen door een vormenspel te tekenen op de grond. Voor jongere kids teken je vierkanten, cirkels en driehoeken, voor de oudere kids komen daar moeilijkere vormen bij. Denk aan de hexagon, rechthoek en ruit. Door de vormen in verschillende kleuren te tekenen, krijgt het spel een nog leukere wending. Geef je kids opdrachten: ze mogen bijvoorbeeld alleen over de cirkels de overkant bereiken. Of alleen via de gele vormen.

7. Grafisch kunstwerk

Naast stoepkrijt heb je ook tape nodig voor je grafische kunstwerk. Veeg eerst de ondergrond, de stoep of muur, schoon met een stoffer of bezem. Plak daarna met tape een grafische vorm op de ondergrond. Kleur vervolgens de vakken in het stoepkrijt. Je krijgt een mooi ombré effect als je twee kleuren stoepkrijt in elkaar laat overlopen. Dit doe je door twee kleuren naast elkaar aan te brengen en deze met je hand in elkaar te vegen bij het deel waar de kleuren samenkomen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.