Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Gezondheid 19 mei 2022
Leestijd: 3 minuten

Nederlandse kinderen bewegen te weinig: zó krijg je ze van de bank af

Bijna de helft van de Nederlandse kinderen beweegt te weinig en dat kan ernstige gevolgen hebben. De motorische vaardigheden gaan achteruit en overgewicht bij kinderen neemt toe. Maar zelfs met dat in je achterhoofd kan het lastig zijn om je kind voldoende te laten bewegen, daarom geven wij je graag wat tips.

Volgens de Rijksoverheid bewegen veel Nederlandse kinderen dus te weinig. Enkele oorzaken daarvan zijn volgens hen de digitalisering, verstedelijking en te weinig veilige speelplekken.

Overgewicht bij kinderen

Onder andere door het gebrek aan beweging neemt het aantal kinderen met overgewicht in Nederland toe. In 2021 had 15,5 procent van de kinderen tussen de vier en twaalf jaar en 15,9 procent van de kinderen tussen de twaalf en zestien jaar overgewicht. Daarnaast had in 2021, 3,6 procent van de kinderen tussen de vier en twaalf jaar ernstig overgewicht. Onder jongeren van twaalf tot zestien jaar was dat 2,9 procent.

Beweegrichtlijn voor kinderen

Tijd dus voor kinderen om met hun billen van de bank te komen en meer te bewegen. Want zelfs als je denkt dat jouw kind voldoende beweegt is er een grote kans dat dit niet dagelijks het geval is. De beweegrichtlijn voor kinderen van de Gezondheidsraad is namelijk behoorlijk hoog.

Volgens de richtlijn moeten kinderen elke dag minstens een uur aan matig intensieve inspanning, zoals fietsen, wandelen of zwemmen doen. Langer, vaker of intensiever bewegen is nog gezonder. Ook moeten ze driemaal per week spier- en botversterkende activiteiten, zoals springen, dansen of krachtoefeningen doen en mogen ze niet te veel stilzitten.

Zo krijg je jouw kind aan het bewegen

Maar hoe krijg je dat nu voor elkaar? Wij geven je een aantal handige tips.

In het dagelijks leven

Bij bewegen denk je misschien meteen aan sporten. Maar alle andere vormen van beweging tellen ook. Ga lopend met je kind boodschappen doen en pak vaker de fiets in plaats van de auto. Ook een goede: parkeer je auto wat verder weg, kun je weer wat extra stappen maken.

Samen oefeningen doen

Samen is alles leuker, motiveer je kind daarom door samen oefeningen te doen. Dit kunnen allerlei soorten oefeningen zijn, van yoga tot sit-ups.

Touwtje springen

Welk kind houdt er niet van touwtje springen? Bovendien is het een hele actieve manier van bewegen. Met jou als draai-arm wordt het nog leuker. Bind een lang springtouw ergens aan vast en draaien maar.

Hoelahoep

Nog een goede manier van bewegen is hoelahoepen. Toegegeven, het vergt wat oefening, maar als je kind het eenmaal onder de knie heeft zal hij het geweldig vinden.

Buitenspelen

Een van de leukste manieren om te bewegen is buitenspelen. Heeft je kind geen vriendje om mee te spelen buiten? Ga dan zelf mee voor een potje voetbal of basketbal.

Skeeleren

Nog een leuke activiteit om samen te doen is skeeleren. Het is een fijne manier van bewegen, die heerlijk is om samen uit te voeren, zeker als het mooi weer is!

Zoek een leuke sport

Een inkoppertje, maar toch belangrijk. Zoek uit welke sport je kind leuk vindt, dit doe je bijvoorbeeld door een paar proeflessen te volgen. Als je kind een sport heeft gevonden waar hij enthousiast over is, zal het ook niet moeilijk zijn om hem te motiveren te gaan sporten.

Vinden jullie het lastig om de juiste sport te kiezen? In dit artikel geven we je tips om de juiste sport te vinden!

Monique’s zoon Jimmy (13) heeft overgewicht: ‘Ze denken dat wij elke dag patat eten’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.