Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Nieuws 9 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Meer kinderen met oogproblemen naar het ziekenhuis, schermgebruik de boosdoener

Er zijn in Nederland steeds meer kinderen met oogproblemen. Doordat die groep steeds groter wordt, groeien de wachtlijsten in ziekenhuizen voor hulp voor deze kinderen. Daar moet verandering in komen en daar kunnen ouders voor een groot deel aan meewerken.

Hoe eerder ouders hierop letten, hoe meer de schade beperkt kan blijven.

Kinderen doorsturen

Oogproblemen beginnen tegenwoordig al steeds vaker op jonge leeftijd. Als kinderen 3 en 5 jaar oud zijn, krijgen ze standaard altijd een ogentest. Hier zien jeugdartsen dat de problemen al langzaam beginnen, ze moeten namelijk steeds vaker kinderen doorsturen naar de orthoptist, vanwege twijfels over hun zicht.

“Wij merken dat de ziekenhuizen onze aanmeldingen niet altijd meer aankunnen en er daardoor ook steeds langere wachtlijsten ontstaan”, vertelt Jeugdarts Vasanthi Iyer aan RTL Nieuws. Volgens haar is de oorzaak van de oogproblemen het toenemende schermgebruik. Met name de coronatijd heeft ervoor gezorgd dat kinderen veel meer binnen met hun schermpjes waren in plaats van buiten aan het spelen.

Achterstand op school

Doordat de wachtlijsten in de ziekenhuizen zo lang zijn, lopen steeds meer kinderen met hun oogproblemen rond zonder hulp ervoor te krijgen. En dat is niet zonder risico’s. Als kinderen te lang moeten wachten op een goede behandeling, wordt de kans op een achterstand op school alleen maar groter.

“Ze zien simpelweg minder goed, of krijgen eerder hoofdpijn”, legt orthoptist Den Hartog-Hootsen aan RTL Nieuws uit. “En vergis je niet dat als kinderen op jonge leeftijd al bijziend zijn, het risico op een hoge sterkte veel groter is.” Hierdoor is het met alleen een bril dus niet altijd op te lossen, wat veel mensen vaak wel denken. Er is zelfs een kans dat kinderen slechtziend worden.

Stappen ondernemen

Het is dus van belang dat ouders hier vanaf weten, zodat ze al vroeg stappen kunnen ondernemen om oogproblemen bij hun kind te voorkomen. Schermgebruik is hierbij het belangrijkste. Beperk zoveel mogelijk de schermtijd van je kind, zeker op jonge leeftijd kan dat veel schade voorkomen. Moedig je kind aan om meer naar buiten te gaan, met vriendjes te spelen en minder achter een scherm te zitten.

Heb jij al weleens gehoord van de 20-20-2-regel? Experts bedachten een nieuwe richtlijn voor ouders en kinderen die moet helpen om de ogen gezond te houden. De 20-20-2-regel kan helpen om toenemende bijziend bij kinderen af te remmen. De regel is als volgt:

  • Na 20 minuten dichtbij kijken…
  • … 20 seconden in de verte kijken
  • En daarnaast 2 uur per dag buiten spelen

We hebben eerder een artikel geschreven over de 20-20-2 regel. Hier lees je alles wat je erover moet weten.

Is mijn kind bijziend? Alles wat je wil weten over de ogen van je kind

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.