redactie
redactie Gedrag 19 jun 2018

Stelen

Veel jongeren die stelen, beginnen daar rond hun dertiende mee. Meer meiden dan jongens worden voor winkeldiefstal gepakt. Vaak gaat het om winkeldiefstal, maar ook mobieltjes, fietsen en zelfs scooters worden gestolen.

Waarom

Ze doen het voor de lol, uit verveling of omdat ze mee willen doen met ‘de groep’. Of omdat ze bijvoorbeeld roken of blowen en dat anders niet kunnen bekostigen.

Betrapt?

Kinderen tussen de 12 en de 18 vallen onder het jeugdstrafrecht. Als zij betrapt worden op diefstal en nog niet eerder met politie in aanraking zijn geweest, worden ze bijna altijd doorgestuurd naar Bureau Halt. Daar krijgen ze een taakstraf die erop gericht is hun gedrag te veranderen en niet in de criminaliteit terecht te komen.
Een jongere krijgt geen strafblad als hij een taakstraf voor Bureau Halt heeft gedaan. Als ze al vaker wat gestolen hebben, krijgen ze een proces verbaal en wordt de zaak door de politierechter afgehandeld.

Wat doe je eraan

  • Probeer te achterhalen waarom je kind steelt
  • Confronteer hem/haar met verdwenen spullen of geld of ‘vreemde’ spullen op de kamer
  • Laat het gestolen spullen terug geven en leg een extra straf op: maak duidelijk dat stelen niet kan. Als het kind wordt gepakt en met de politie of Halt in aanraking komt, is die straf waarschijnlijk al zwaar genoeg.
  • Maak het delict niet groter dan het is: bijna iedereen heeft wel eens iets gestolen in zijn leven.
  • Geef je kind de gelegenheid het vertrouwen weer terug te laten winnen
Reageer op artikel:
Stelen
Sluiten