Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Scheiden 28 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

4x tips voor iedereen die onlangs stiefouder is geworden

Ben je onlangs stiefouder, ahum, bonusouder geworden van één of meer kinderen? Dit kan mooi maar tegelijkertijd soms ook zwaar zijn. Je hebt een nieuwe liefde en je krijgt daar in één keer de aanhang bij. Natuurlijk hoeft het geen problemen op te leveren, zeker niet als je rekening houdt met een aantal punten. Hieronder hebben we wat tips voor je klaarstaan voor wanneer je onlangs stiefouder bent geworden.

Misschien heb je zelf ook al kinderen als je een nieuwe liefde vindt, misschien ook niet. Hoe leuk jullie elkaar ook vinden, het is zeker spannend om de kinderen van je partner te ontmoeten. En daarna begint pas het echte werk: een goede stiefouder worden. Hoe pak je dit aan?

Tips om met je stiefkinderen om te gaan

Hieronder hebben we vier handige tips voor je klaarstaan die je in kunt zetten bij het opbouwen van een goede band met je stiefkinderen.

Do’s

Respecteer de kinderen

Hoe de kinderen van je partner ook zijn, respecteer ze. Steun ze in alles, geef ze advies en biedt een luisterend oor waar nodig.

Is de nacho parenting methode dé oplossing voor stiefouders die moeite hebben met hun stiefkinderen?

Geef je partner quality time met ze

Probeer niet overal bij te zijn waar zij ook bij zijn. Gun je partner, hoe graag je ook bij hem of haar wil zijn, ook alleen de tijd met de kinderen. Zeker wanneer je liefde ze niet altijd ziet. Op deze manier zal je nooit scheve ogen krijgen en kan er nooit gezegd worden dat je ze geen één op één tijd gunt. Voor kinderen is tijd alleen met hun vader of moeder namelijk heel waardevol.

Don’ts

Praat nooit slecht over ex-partner

Een belangrijk punt: praat nooit slecht over de moeder of vader van je stiefkinderen. Hoe de situatie tussen je partner en zijn of haar ex ook is. Als je slecht praat kan dit erg vervelend zijn voor de kinderen en ook kan het tussen je partner en ex een nog complexere situatie opleveren.

Best friends of toch niet?

Probeer niet direct de beste vriend(in) te zijn van de kinderen. Kijk het eerst aan hoe het überhaupt gaat voordat je je enorm gaat mengen. Natuurlijk is het leuk om mee te gaan en mee te doen met leuke dingen, maar het is ook goed om nog even een beetje de afstand te bewaren en je niet teveel te bemoeien met ze. Geef het tijd.

Zo stel je grenzen op een positieve manier én maak je goede afspraken met je kind

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.