Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Ouders 27 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

Veelgestelde vraag: wanneer mag mijn kind voorin de auto zitten?

In Nederland zijn er strenge regels opgesteld om ervoor te zorgen dat onze kleinste passagiers veilig op hun bestemming aankomen. Toch weten wij maar al te goed dat je als ouder zo snel mogelijk van die zitverhogers en autostoelen af wilt, maar vanaf wanneer is dat veilig? Wij vertellen je vanaf wanneer jouw kind zonder autostoel in de auto mag en wanneer je kind voorin de auto mag zitten.

Het zal je misschien verbazen, maar of je kind voorin de auto mag zitten heeft niets te maken met de lengte of leeftijd van je kind.

Kind voorin in de auto

Je mag je kind namelijk, mits je een geschikte autostoel gebruikt, altijd zowel voorin als achterin de auto vervoeren. Dit maakt voor de veiligheid weinig verschil stelt de overheid. Toch is niet iedereen het daar mee eens, zo vindt Kinderveiligheid.nl het beter om kleine kinderen altijd achterin te vervoeren.

Een kinderzitje voor in de auto kan een babyautostoeltje zijn, een kinderautostoeltje of een zitverhoger. Je moet een autostoeltje gebruiken dat voldoet aan de veiligheidseisen in Europa. Dus, check goed voordat je er eentje koopt of het een goedgekeurd model is. Het oranje label op dat stoeltje moet de code ECE 44/03 of 44/04 hebben. De autostoeltjes van het type i-Size zijn ook helemaal goedgekeurd en veilig om te gebruiken.

Wanneer geen autostoeltje meer?

De regels omtrent wanneer een kind geen autostoel meer nodig hebben veranderen nogal eens, vroeger werd daarbij namelijk ook wel gekeken naar de leeftijd of het gewicht van een kind. Tegenwoordig is alleen nog de lengte van een kind van belang. Alle kids die kleiner zijn dan 1,35 meter moeten altijd in een goedgekeurd autokinderzitje zitten, of hij nou voorin of achterin de auto zit. En let op, dit geldt altijd, het maakt niet uit of het jouw auto is of dat je meerijdt met iemand anders.

Veiligheid in de auto

Uit onderzoek van Kinderveiligheid.nl blijkt dat 84 procent van kinderen tussen de 0 en 8 jaar niet op de juiste manier in de auto zit. Zo zit bij 4 op de 10 kinderen de autogordel niet goed. De gordel zit bijvoorbeeld onder de oksel of achter de rug. Of de gordel loopt niet goed door de aangewezen rode of groene punten heen van de autostoel.

Ook adviseren zij om geen zitverhoger te gebruiken maar een verhoger mét rugleuning. In dit artikel vertellen we je daar meer over.

Deze veelgebruikte autostoel is géén veilige keus voor je kind

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.