Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Persoonlijke verhalen 28 jul 2023
Leestijd: 4 minuten

Carmen woont met haar kinderen én opa en oma bij haar ouders: ‘Het is soms erg druk’

De meeste gezinnen moeten er niet aan denken om samen met hun kinderen, ouders of zelfs grootouders samen te moeten wonen. Bij Carmen is dit anders, zij woont samen met vier generaties in één huis en is daar erg gelukkig mee. “Het is soms erg druk in huis, maar als ik dan denk aan onze bijzondere familieband, dan kan ik alleen maar blij worden.”

“In onze buurt worden we soms gek aangekeken, als we met z’n allen naar buiten komen om ergens naartoe te gaan. Het is ook best bijzonder natuurlijk, om met acht mensen in één huis te wonen. Een groot huis hebben we niet, we hebben gewoon een rijtjeshuis met een klein tuintje, middenin een dorp.

Grote schuld

Zes jaar geleden ben ik van mijn ex-man gescheiden. Hij was helaas niet helemaal eerlijk geweest tijdens ons huwelijk en daardoor bleef ik met een grote schuld zitten. Een nieuw huis kon ik niet kopen en ook huren was helaas onmogelijk, dus ik was blij dat mijn ouders vroegen of ik samen met mijn drie kinderen (nu 23, 17 en 14 jaar), bij ze kwam wonen. Daar hoefde ik geen twee keer over na te denken.

Vier generaties in één huis

Drie jaar geleden ging de gezondheid van mijn grootouders (91 en 89 jaar) erg achteruit. Zowel de huisarts als thuiszorg gaf aan dat ze niet meer op zichzelf konden wonen. We moesten ze maar bij een verzorgingstehuis inschrijven, zeiden ze. Mijn moeder zag dat, middenin de coronaperiode, helemaal niet zitten, dus besloot ze om samen met mijn vader de verzorging van haar ouders op zich te nemen. De ruime benedenverdieping werd verbouwd en daar werd naast de keuken en woonkamer, ook een slaapkamer en een tweede badkamer gerealiseerd voor mijn opa en oma. We kwamen opeens met vier generaties in één huis te wonen.

Samen op een slaapkamer

Doordat we in een normaal rijtjeshuis wonen, is het helaas niet mogelijk om iedereen een eigen slaapkamer te geven. Op de eerste verdieping zijn er drie slaapkamers. Daar slapen mijn dochters, in een stapelbed, samen op één kamer, mijn zoon van 23 heeft wel een eigen kamer. Ook ik heb een kamertje. Ik zeg kamertje, want er past alleen een éénpersoonsbed in. Mijn ouders hebben de hele zolder, waar naast een bed, ook een bank en televisie staat. Als ze zich even terug willen trekken van alle drukte, dan kunnen ze dat doen.

Bijzondere familieband

Het is soms erg druk in huis, maar als ik dan denk aan onze bijzondere familieband, dan kan ik alleen maar blij worden. Het is niet niks om met vier generaties in één huis te wonen. Het mooie is dat we nooit ruzie hebben. Iedereen is trots op elkaar en doet zijn best om goed met elkaar samen te leven en voor elkaar te zorgen. Dat is zo speciaal. Ik ben daar echt dankbaar voor en trots op.

Graag uit huis

De kinderen zijn inmiddels ook aan alle drukte gewend. Mijn zoon van 23 is net afgestudeerd en wil wel graag uit huis. Hij wil een plekje voor zich alleen en dat snap ik natuurlijk goed. Het is nu alleen niet makkelijk om als alleenstaande jongen een appartement of studio te huren. Hopelijk lukt het hem binnenkort wel, dat zou ik ontzettend fijn vinden. Mijn dochters kunnen stiekem niet wachten op zijn vertrek, want dan hebben zij eindelijk ieder een eigen kamer.

Toekomst

Ik sta er qua financiën helaas nog niet goed voor. Hopelijk ben ik over twee jaar uit de problemen. Vanaf dat moment wil ik mijn ouders op financieel vlak gaan helpen. Ik denk niet dat ik dan op zoek ga naar een eigen huis. Zeker niet nu de kinderen groot worden en stuk voor stuk zullen vertrekken. Het huis is nu helemaal aangepast op de verzorging van ouderen, dus ik blijf in dit huis wonen om voor mijn grootouders en later mijn ouders te zorgen. Zij worden natuurlijk ook een dagje ouder. Gelukkig zijn mijn ouders het hier helemaal mee eens. Ik denk zelfs dat ze het erg zouden vinden als we weer zouden vertrekken.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.