Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Scheiden 21 apr 2021
Leestijd: 3 minuten

Stiefmoeder schrijft: 4 dingen die ik wil dat mijn partner begrijpt over stiefouderschap

Het stiefouderschap is vaak voor alle partijen wennen. Brooke Gullikson, een Amerikaanse stiefmoeder, beschrijft hoe zij het stiefouderschap ervaart. Zij wil dit meegeven aan partners met kinderen, zodat een samengesteld gezin een gelukkige start krijgt.

Dingen om je partner te vertellen over het stiefouderschap

Al is dit natuurlijk haar persoonlijke standpunt, het kan toch handig zijn om dit te weten. Zij stelt de volgende leerpunten op:

‘Ik ben constant de boel aan het bijhouden’

Volgens Brooke komt dit doordat de kinderen de vader of moeder al kennen sinds de dag dat ze geboren zijn. En de negen maanden daarvoor was er alle voorbereiding tijdens de zwangerschap. Zelfs als alles goed gaat en er een warm welkom is, is het volgens Brooke nog steeds puzzelen. Welke plek neem je in het gezin, welke rol speelt de stiefouder? Begrijp dat dit mentaal uitputtend kan zijn en vraag wat je kunt doen om moeilijkheden weg te werken.

‘Ik houd niet net zoveel van de kinderen als dat jij van ze houdt’

Dit verschilt natuurlijk per situatie. Brooke geeft aan dat dit zeker niet voor iedereen geldt, maar wel voor haar. Het punt zit ‘m erin dat er geen situatie moet ontstaan waarbij een partner het gevoel krijgt dat er druk is om meteen van de kinderen te houden. Er is natuurlijk niet meteen de band die je als vader of moeder wel vanaf dag éën met de kinderen hebt. Als stiefouder is het nog aftasten en moet je de kinderen leren kennen. Het gevoel hoeft er dus nog niet meteen te zijn. En het kan helpen om hier open met elkaar over te praten, zodat er niet onbewust een gevoel van druk ontstaat. Al hoeft dit natuurlijk niet ook uitgesproken te worden naar de kinderen toe. Het is echt iets wat tussen jullie twee besproken kan worden om de communicatie en de openheid in de relatie te behouden.

https://www.jmouders.nl/anoniem-hekel-aan-stiefdochters/

Stiefouderschap: ‘Het is een grote beslissing waardoor het leven verandert’

Dit geldt zeker als jullie gaan samenwonen. Brooke: ‘Mijn partner en ik hadden heel veel gesprekken over welk effect dit op de kinderen zou hebben. We hebben mij langzaam in hun leven geïntroduceerd. We gingen langzaam meer dingen samen doen. Op den duur gingen we met ze in gesprek over dat ik bij ze in zou trekken. Ik ben blij dat wij dit zo aangepakt hebben. Toen de verhuizing eenmaal voor de deur stond, waren ze vooral blij dat ze er nog een familielid bij hadden. Het was maar een kleine verandering voor ze.’

Voordat jullie gaan samenwonen kunnen jullie ook bespreken welke rol je partner als hun stiefouder gaat spelen. Het kan zo zijn dat hij of zij liever niet de ouderschapstaken met je deelt omdat diegene dit meer een rol van jou en je ex-partner vindt. Maar het kan ook zijn dat hij of zij het juist wel fijn vindt om bij de opvoeding betrokken te worden. Door dit goed te bespreken, wordt ieders standpunt hierin duidelijk en kunnen jullie goede afspraken maken.

‘Heb begrip, geef steun en liefde’

Als jullie eenmaal allemaal onder een dak wonen, kan het nog steeds zo zijn dat er van tijd tot tijd aanpassingen nodig zijn. Misschien heeft je partner soms wel de behoefte om zich even terug te trekken of iets voor zichzelf te doen. Volgens Brooke is het van belang dat ook hierin genoeg begrip getoond wordt en de partner zich vrij voelt. Brooke: ‘Begrijp dat we van je houden, zelfs wanneer het moeilijk is. Als we niet van je hielden zouden we er niet zijn. Geef ons de steun die we nodig hebben, zodat we goed voor onszelf blijven zorgen en de hele familie slaagt. Blijf hoe dan ook van ons houden, en ik beloof je dat wij van jullie dat wij hetzelfde doen.’

Kristen: ‘Wat ik wil zeggen tegen de moeder van mijn stiefdochter’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.