Sanne Verweij
Sanne Verweij Nieuws 15 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Stijging steekwonden onder kinderen in Rotterdam

Het aantal schot- en steekwonden onder minderjarigen sterk is de afgelopen periode flink toegenomen. Het aantal kinderen dat vanaf de eerste hulp meteen naar huis mocht, is dan nog niet eens meegerekend.

Van 2010 tot en met 2020 werden er 98 kinderen in het ziekenhuis opgenomen, in 2021 en de eerste helft van 2022 waren dit er al 23. De meeste slachtoffers worden in de borst gestoken en zijn jongens. Het jongste slachtoffer was zelfs nog maar zeven jaar oud, dat meldt het NRC.

Onderzoek

Onderzoek op de afdeling traumachirurgie van het ErasmusMC laat de hoge stijging zien. Begüm Pekbaby, een van de onderzoekers heelkunde-promovenda, vermoed dat een van de oorzaken van de groei ‘drill-rap’ is. Hierbij worden vetes aangewakkerd en nog eens extra uitvergroot via social media. Ook zegt ze dat het type wapens verandert. “Het zijn geen kleine mesjes, maar soms heel grote.”

Geweld

Chirurgen op het ErasmusMC hadden de indruk dat ze steeds vaker jonge geweldsslachtoffers voorbij zagen komen. Dat werd ook bevestigd in de studie die is gedaan. Tussen 2010 en 2020 waren 782 van de 945 bewust gestoken of neergeschoten, de andere gevallen waren onder andere suïcide-pogingen. Van de 782 patiënten waren er 98 hooguit 19 jaar.

Vergelijken

Van Waes, traumachirurg op het ErasmusMC heeft het over de cijfers van trauma gevallen in heel Europ. “Uit de trauma-registratie van ziekenhuizen in heel Europa blijkt dat ongeveer 5 procent van alle traumatische letsels voortkomen uit schiet- en steekpartijen. In Rotterdam is dat rond de 10 procent.” Die cijfers zijn te vergelijken met Londen, maar Zuid-Afrika of de Verenigde Staten zijn een heel ander verhaal.

De reden van schiet-en steekwonden onder jongeren zijn niet altijd drugsgerelateerd, denkt Van Waes. Ook zijn ze niet vanzelfsprekend ‘s nachts, zoals het meeste wapengweld. “Het gebeurt soms op het schoolplein. Dan hebben ze afgesproken om te vechten en komt er bijvoorbeeld een grote broer mee, die een mes bij zich heeft.”

Daders

In andere steden worden het aantal jonge slachtoffers niet bijgehouden, maar het aantal jonge daders wel. Het aantal jongeren dat in aanraking komt daalt landelijk al jaren, volgens het OM. Alleen neemt sinds 2019 het straatgeweld onder jongeren dus wel toe. In 2020 werden er ongeveer 330 meer minderjarigen van ernstig geweld verdacht. Daaronder valt: diefstal met geweld, afpersing of ernsige bedreigingen, zware mishandeling. Dat kan ook allemaal in groepsverband plaatsvinden. “Steeds vaker heeft een verdachte een wapen, meestal een steekwapen, bij zich”, meldt het Openbaar Ministerie.

Rita was slachtoffer van huiselijk geweld: ‘Ik was zwanger en belandde met hoofdletsel in het ziekenhuis’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.