Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Opvoeden 15 mei 2023
Leestijd: 4 minuten

Wat als andere volwassenen jouw opvoedgrenzen overtreden?

Opvoeden is een lastige kwestie, je krijgt te maken met een hoop regels, normen en waarden in een gezin. Dit allemaal overbrengen op je kind is al een uitdaging, laat staan als andere mensen jouw opvoedgrenzen overtreden. Vaak goedbedoeld, maar vervelend is het wel.

Elk gezin heeft zijn regels en grenzen als het gaat om gedrag. Wat bij de één soms absoluut niet kan, is bij een ander gezin geen probleem. Dat kan voor lastige situaties zorgen.

Grenzen stellen

Misschien heb je jaren gewerkt aan een opvoeding waarin je grenzen stelt die passen bij jullie als gezin en waar je kinderen aan gewend zijn. Dan is het natuurlijk prettig als andere mensen zich ook aan deze regels en grenzen houden als het gaat om jouw kinderen. Het kan alleen gebeuren dat een volwassene, zoals een tante, vriendin of opa, jouw opvoedgrenzen overtreedt.

Als dit gebeurt, kan dat zorgen voor frustratie. Logisch, want die opvoedgrenzen zijn er niet voor niks, daar heb je goed over nagedacht en in het belang van je kind gesteld. Toch is het goed om als allereerst te bedenken dat het vaak goed bedoeld is, om bijvoorbeeld je kind blij te maken. Probeer dus die eerste emotie nog even in te slikken, ook al is dat misschien moeilijk.

Geen verkeerde intentie

De meeste mensen die dichtbij jullie staan, zullen niet vanuit een verkeerde intentie iets doen of zeggen. Zij geven om je kind en willen dat hij of zij plezier heeft. Door eerst hier even bij stil te staan, zorg je ervoor dat je niet gefrustreerd reageert, waardoor de volwassene waarschijnlijk ook sneller luistert naar wat je zegt. Want er iets van zeggen, dat mag natuurlijk wel, als je het nodig vindt.

Het is namelijk goed om eerst te bedenken of je het de moeite waard vindt om op de situatie in te gaan. Neem als voorbeeld de schermtijdregel: waarschijnlijk hebben veel ouders een maximum tijd waarop hun kinderen naar een scherm mogen kijken. Als je kind bij een vriend of vriendin is of bij een familielid logeert, zit je kind misschien langer voor een schermpje. Dan is het aan jou de vraag of je het de moeite waard vindt om hierover in discussie te gaan.

Verschillende situaties

Er zijn natuurlijk verschillen in situaties als het gaat om het overtreden van opvoedgrenzen. Neem dus de schermtijd. De meeste ouders zullen dit veel sneller door de vingers zien dan bijvoorbeeld een gebrek aan respect naar jou of je kind toe. Of als de oppas van je kind, of dat nu een kennis is of een opa of oma, de hele dag niet goed genoeg op je kind let en gewoon niet scherp is. Het is meer dan logisch om er dan iets van te zeggen.

Als de grenzen zodanig overschreden worden dat je er iets van wil zeggen, is dat soms nog best moeilijk. Veel mensen houden niet van confrontatie of willen anderen niet kwetsen. Toch is het jouw taak als ouder om je kind te beschermen, dus is het je goed recht om voor jezelf en je kind op te komen. Of je dat direct doet als iets voorvalt of op een later moment er even op terugkomt , is helemaal aan jou.

Blijf vriendelijk

De kans is groot dat iemand zich niet bewust is van jouw regels en grenzen, dus het is belangrijk om vriendelijk te vertellen wat jij niet zo prettig vindt. Leg rustig uit waarom je bepaalde regels hebt opgesteld, zodat diegene het hopelijk begrijpt. Maak er niet een enorme ophef over en luister naar wat diegene te zeggen heeft. De kans is groot dat diegene aangeeft dat ze dit niet wist of er niet goed over had nagedacht. En dat is prima, iedereen maakt weleens een fout, dus ga er vooral niet te lang over door.

Als iemand echt onaardig reageert of totaal niet begrijpt waarom jij iets liever niet wilt, wordt het misschien een uitdaging om vriendelijk te blijven. Toch adviseren wij dit wel. Het is natuurlijk aan jou of jij dit nog een keer pikt, maar als iemand jouw grenzen niet respecteert, moet je je misschien afvragen of je diegene nog wel dichtbij je wilt hebben. Elke ouder weet namelijk wat het beste is voor zijn of haar kind en daar gaat het om.

Zo stel je grenzen op een positieve manier én maak je goede afspraken met je kind

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.