Valery de Voijs
Valery de Voijs Persoonlijke verhalen 24 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Stijn (45): ‘Mijn 14-jarige is verslaafd aan de sportschool’

Stijn (45) is zelf heel sportief, en gaat er met zijn fiets graag op uit. Daarnaast is hij regelmatig in de sportschool te vinden. Dat Stijns zoon net zo actief is, heeft hij dus niet van een vreemde. Toch lijkt het een extreme vorm aan te nemen, waar Stijn zich zorgen om maakt.

“Ik heb twee zonen, die ontzettend veel van elkaar verschillen. Mijn jongste zoon is precies zijn moeder: introvert, rustig, onderzoekend en vooral heel nieuwsgierig. Dat is zijn moeder ook. Of: dat was zijn moeder ook. Tot haar sterfdag heeft ze namelijk nog haar lievelingsboeken uitgelezen.

Extravert

Mijn oudste zoon daarentegen lijkt onwijs veel op mij. Extravert, eigenwijs en heel actief. Ik kan me niet herinneren wanneer ik voor het laatst een boek heb gelezen en ik ben liever op mijn fiets te vinden. Die passie deel ik met mijn zoon, die iedere dag met sport bezig is.

Ik was altijd heel trots op hem en bracht hem met liefde naar voetbal, hockey en later atletiek. Ook zag ik zijn lichaam veranderen. Op zijn dertiende had hij nauwelijks vet op zijn botten en ook zijn gezicht zag er ingevallen uit. Hij sportte onwijs veel en kreeg tegelijkertijd een groeispurt.

Hij vond het vreselijk om zoveel af te vallen, dus begon hij met het drinken van shakes. Daarbij kocht hij gewichten en was tot laat in de avond op zijn kamer voor de spiegel aan het trainen. Ik heb hem zelfs ‘s nachts wel eens betrapt op een sportsessie.

Fitnessabonnement

Voor zijn veertiende verjaardag vroeg hij een fitnessabonnement. Dit was niet mogelijk bij de sportschool in ons dorp, aangezien hij zestien moest zijn voor deze gym. Dat hield mijn zoon niet tegen: hij zocht een gym in het dorp verderop waar hij wél aan de slag mocht en regelde het abonnement.

Vanaf dat moment leefde hij in die sportschool. Deze sportschool was 24 uur per dag geopend, waardoor hij twee keer per dag ging trainen. Zijn lichaam groeide snel, waar mijn zoon heel enthousiast van werd.

Dat motiveerde hem nog meer. Toch maak ik me zorgen. Zijn lichaam lijkt in verre verte niet op het lijf van een veertienjarige. Zijn spieren zijn gegroeid en de aders lopen over zijn armen. Hij heeft ondertussen zijn hele garderobe moeten omgooien, aangezien hij niet meer in zijn oude kleding pastte.

Ik vind het hebben van een passie geweldig, maar ik vrees dat mijn zoon verslaafd is aan de sportschool. Bij alles wat we plannen moeten we rekening houden met zijn sportschema. Hij is deze zomer zelfs niet mee gegaan op vakantie naar Namibië, omdat hij niet kon sporten tijdens de safari. Het sporten belemmerd nu dus niet alleen zijn eigen schema, maar ook die van de rest van het gezin.”

Waarom sporten in de sportschool niet goed is voor kinderen en dit pas vanaf een bepaalde leeftijd mag

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.