Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Opvoeden 19 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

5x tips om je kind te stimuleren om alleen en zelfstandig te spelen

Kinderen kunnen zichzelf prima vermaken, maar sommige kids hebben net even wat meer stimulering nodig hiervoor. En die kun jij ze geven, zodat je zelf ook niet de hele dag met je kind in de weer hoeft te zijn, maar ook wat huishoudelijk taakjes kan afvinken, of gewoon even ontspannen met een boek op de bank. Met deze tips leert je kind alleen en zelfstandig te spelen.

Je kan gewoon soms niet de hele dag met je kindje spelen, hoe leuk je dat misschien ook vindt.

Alleen en zelfstandig spelen

Dus met de volgende tips stimuleer je kinderen om te verdwalen in hun eigen spel en heb je zelf je handen vrij voor andere dingen.

1. Samen spelen, apart spelen

Probeer eens om eerst samen het spel te starten met je kind en na een tijdje te zeggen dat je nu zelf wat dingen in huis gaat doen. Je kind kan gewoon doen waar jullie mee bezig waren, maar dan zelf, zodat hij leert dat hij best ook in zijn eentje kan spelen.

2. Zet wat uitdagend speelgoed klaar

Het triggert kinderen als ze speelgoed zien dat leuk neergezet is, bijvoorbeeld een dierentuin van Duplo diertjes of een kasteel van houten blokken. Het daagt ze uit om ermee te spelen. Vermijd speelgoed dat voor zich spreekt, zoals speelgoed dat geluid maakt of beweegt. Laat je kind maar lekker fantaseren over een houten blokje dat een ridder of draak is.

3. Haal zoveel mogelijk speelgoed weg

Dit klinkt misschien gek, maar soms hebben kinderen te veel om te kiezen en kunnen ze zich nooit rustig concentreren op een ding. Haal daarom zoveel mogelijk weg en ruil dit eens in de zoveel tijd om met het speelgoed dat je laat staan. Op die manier heeft je kind ook af en toe opeens ‘nieuw’ speelgoed om zichzelf mee te vermaken.

4. ‘Speel’ naast elkaar

Laat je kindje lekker zelf naast je spelen terwijl jij iets anders doet. Bijvoorbeeld: hij tekent aan tafel terwijl jij wat administratie wegwerkt. Of terwijl je de was opvouwt. Of ga op de bank een boek lezen terwijl hij naast je in zijn eigen boek bladert.

5. Geef het wat tijd

Je kindje zal niet in een keer urenlang zelf spelen, dus gun hem wat tijd (en jezelf ook). Het zal beginnen met een paar minuten en daarna zal je kind leren om steeds wat langer alleen te spelen.

Lees ook:

Deze kinderspelletjes zijn naast gezellig ook nog eens heel erg leerzaam

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Todays Parent

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.