Redactie
Redactie Straffen en Belonen 21 jun 2018
Leestijd: 3 minuten

Straf

antwoord

Wat jullie op voorhand prima hebben gedaan:

  • de voorwaarden om te mogen blijven slapenen vooraf duidelijk maken
  • luisteren naar zijn wensen en onder voorwaarden akkoord gaan met de slaappartij

Vragen die bij mij opkomen:

  • Hebben jullie de afspraken eenzijdig opgelegd of zijn ze in overleg met jullie zoon gemaakt?
  • Hebben jullie vooraf de consequenties van het al dan niet nakomen van de afspraak heel goed besproken?
  • Waren het reële afspraken?
  • Is er toen hij thuiskwam eerst voldoende aandacht geweest voor zijn verhaal en is er begrip getoond voor het feit dat hij moe was en geen zin had in de afspraken?

Wanneer je bovenstaande uitgangspunten gebruikt, werken afspraken met pubers beter en is er minder strijd over. Laat hem zelf meedenken over de voorwaarden. Dus zonder dat jullie voorwaarden aandragen, gewoon de feiten noemen (opa is jarig, konijnenhok moet schoon en huiswerk moet gedaan) en hem laten meedenken over hoe dat lukt (‘Hoe denk je dat allemaal te doen als we zondag de hele dag weg zijn? Als je een goed plan hebt, mag je blijven slapen’). 
Geef vervolgens aan dat jullie ervan uitgaan dat hij zich eraan houdt. Vertel ook dat als hij laat zien dat hij zich eraan houdt, het vaker zal mogen. En lukt het niet, dan kan hij de verantwoordelijkheid blijkbaar nog niet aan en moet hij dus de volgende keer thuis slapen. Hem zelf de consequenties laten bedenken, is meestal het meest effectief. 

Verder kun je op de zaterdag wat begrip tonen voor zijn vermoeide lijf en het geen zin hebben, en daarnaast aangeven dat jullie ervan uitgaan dat hij zich wel aan de afspraken houdt. 

Wat hier lijkt te zijn misgegaan, is dat op voorhand de consequentie niet afgesproken is. En daar is hij nu boos over – en hij uit dat helemaal zoals een puber kan doen… 
Hij heeft natuurlijk gelijk dat hij daarvan baalt – als hij dát had geweten had hij wellicht wel gedaan wat moest – en jullie hebben ook gelijk dat jullie aan zijn gedrag een consequentie willen verbinden. Die had alleen vooraf helder moeten zijn. 

Mijn idee voor deze keer? 
Bespreek het zoals ik heb uitgelegd. Zeg waar hij gelijk in heeft en waar jullie. Het had beter afgesproken kunnen worden, maar punt is ook dat het erom gaat dat hij laat zien dat hij zich aan afspraken kan houden. We vergeten deze keer en proberen het opnieuw en nu helemaal goed. Kan hij dat? Kan hij de volgende keer laten zien dat hij zich aan de afspraken houdt, en kan hij nu samen met jullie nadenken over de invulling en de consequenties van de komende keer blijven slapen? Zo ja, dan gaan jullie het nog een keer proberen. Zo geef je niet zomaar toe aan wat je eerder hebt gesteld, maar bespreek je samen de verschillende kanten en maakt nieuwe afspraken. 

Zomaar ineens toegeven – wel weer mogen blijven slapen – maakt je niet geloofwaardig en kan ervoor zorgen dat hij een volgende keer weer denkt ermee weg te komen. Standvastig blijven in je sanctie kan ook, maar zorgt voor een hoop strijd. En hij heeft gewoon een punt als niet op voorhand duidelijk was, wat het gevolg was. Is die consequentie de volgende keer wel helder? Dan is vasthouden aan de afgesproken sanctie het enige wat je kunt en moet doen, om hem te leren hoe het werkt. Dan kiest hij een volgende keer wel eieren voor zijn geld. 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Straf
Sluiten