Redactie
Redactie Ouders 30 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Stress als ouder? Zó pak je dat aan

Je gezin en het huishouden draaiende houden kan een hoop stress opleveren als ouder zijnde. Maar hoe pak je die eeuwige stress dan eens goed aan? Deze vijf situaties mét oplossingen helpen jou om een stap terug te doen en je eigen situatie te overzien.

Stress als ouder kun je niet helemaal voorkomen, maar je kunt er wel voor zorgen dat je anders omgaat met bepaalde stressvolle situaties.

Stress als ouder

Deze tips gaan je vast helpen!

1. Spitsuur in de ochtend

Hoe deal je ermee: “Chaos en drukte in de ochtend kunnen enorm stressvol zijn voor gezinnen”, vertelt dr. Jennifer Jipson, professor psychologie aan de California Polytechnic State University. Probeer daarom zoveel mogelijk van tevoren te doen: van het uitkiezen van kleren tot het inpakken van lunchpakketjes. Wat oudere kinderen kunnen prima meehelpen. En daarnaast: probeer eerder op te staan dan je kinderen. “Dat kan moeilijk zijn in het begin, maar het waard aan het einde”, zegt Jipson. Jij begint de ochtend dan even rustig in je eentje: neem een douche en een kop koffie zónder onderbrekingen.

2. Vervelend gedrag van je kind

Hoe deal je ermee: Kinderen kunnen het bloed onder je nagels vandaan halen met hun gedrag. Je bent dan ook snel geneigd om in woede uit te barsten, maar probeer dit niet te doen. Hou je hoofd koel: haal eens diep adem, breng jezelf op orde en kijk naar de situatie vanuit het perspectief van je kind.

3. Je óveral zorgen over maken

Hoe deal je ermee: Zorgen voor jezelf is dé sleutel. Neem een lekker warm bad, ga sporten of lees rustig een boek. Doe eens de dingen die jij leuk vindt en waar je van geniet. Zorg bijvoorbeeld voor een oppas voor je kinderen en ga lekker met je partner op date of spreek eens met vriendinnen af zónder kinderen in de buurt.

4. Té hard je best doen om je kind ‘perfect’ te maken

Hoe deal je ermee: “Het is beter om jezelf te zien als een tuinman dan als een beeldhouwer”, zegt psycholoog dr. Eileen Kennedy-Moore. “Kinderen komen op de wereld met verschillende karakters, temperamenten en vaardigheden. Het is onze taak om kinderen te ondersteunen, te begeleiden en hun unieke kwaliteiten te herkennen.”

5. Té veel plannen

Hoe deal je ermee: Je agenda van het begin tot het einde volplannen is vaak geen goed idee en werkt stress op de hand. “Doe simpelweg minder”, zegt dr. Jipson. Ze adviseert ouders dan ook om ten minste twee avonden per week helemaal niets te plannen, zodat je als familie samen bent en een spelletje kunt doen bijvoorbeeld. “Meer is niet altijd beter”, voegt dr. Kennedy-Moore hieraan toe. “Het is goed voor kinderen om zich af en toe ‘verveeld’ te voelen. Geef je kinderen de ruimte om dingen compleet te verknallen en opnieuw te proberen. Zo ontdekken ze zelf de wereld om hen heen.”

Neem de Denen eens als voorbeeld door aan hygge te gaan doen: ‘Gelukkig opvoeden: zó doen de Denen dat’.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.