Jana Witteman
Jana Witteman Geld 27 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Zoveel subsidie krijg je per type warmtepomp in 2024

De Nederlandse overheid heeft dit jaar 600 miljoen euro subsidie uitgetrokken om je woning te verduurzamen. Dat is de zogenaamde ISDE-subsidieregeling. Lees hieronder meer over de subsidiebedragen voor een warmtepomp per type.

Eerst nog op zoek naar een huis, voordat het tijd is om na te denken over warmtepompen en isolatiemaatregelen? Dit is de maximale hypotheek bij een dubbel modaal inkomen.

ISDE Subsidie

Ben je eigenaar van een koopwoning en wil je jouw woning graag verduurzamen? Dan kun je terugvallen op de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Dit jaar is er 40 miljoen euro extra uitgetrokken om aan de aanvragen voor deze subsidie te voldoen. Daarmee komt het totaalbedrag uit op 600 miljoen euro.

De subsidie geldt niet alleen voor warmtepompen. De ISDE subsidie geldt onder voorwaarden ook voor het isoleren van de woning, de aanschaf van een zonneboiler, de aanschaf van een elektrische kookvoorziening of voor aansluitingskosten op een warmtenet.

Subsidie voor je warmtepomp in 2024

Per warmtepomp verschilt de hoogte van de subsidie. De subsidiebedragen per type warmtepomp vind je terug in de onderstaande tabel. De genoemde bedragen hebben betrekking op warmtepompen met het bijbehorend genoemde vermogen, op basis van gegevens van Milieucentraal.

Heb je al een warmtepomp op het oog of heb jij deze al aangeschaft? Op de lijst van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland vind je de precieze subsidiebedragen per specifiek apparaat. De minimale subsidie voor een warmtepomp bedraagt 500 euro. Gemiddeld dekt de subsidie zo’n 30 procent van aanschaf- en installatiekosten van een warmtepomp.

Type warmtepomp Vermogen Subsidiebedrag
Hybride warmtepomp 3 tot 7 kW 1950 tot 3.000 euro
Volledige lucht/water-warmtepomp 3 tot 12 kW 1.950 tot 3.750 euro
Bodem-warmtepomp 4 tot 16 kW 3.750 tot 5.100 euro

Voorwaarden warmtepompsubsidie

Om in aanmerking te komen voor subsidie voor een warmtepomp – tot een bedrag van ruim 5.000 euro – moet je aan verschillende voorwaarden voldoen.

  • Heb jij de warmtepomp na 1 januari 2024 aangeschaft? Dan moet de warmtepomp minimaal een A++ energielabel hebben.
  • Daarnaast moet de warmtepomp zijn opgenomen op de eerder genoemde lijst van de RVO.
  • De subsidie moet twee jaar na plaatsingsdatum zijn aangevraagd.
  • De pomp moet nieuw zijn. Voor tweedehands warmtepompen wordt geen subsidie toegekend.
  • De warmtepomp moet worden gebruikt voor ruimteverwarming of tapwaterverwarming.
  • De warmtepomp moet eerst worden geïnstalleerd. Daarna kun je pas de subsidieaanvraag indienen. Daarnaast moet je warmtepomp worden geïnstalleerd door een bouwinstallatiebedrijf. Ga dus niet zelf aan de slag.
  • De warmtepomp moet worden geïnstalleerd in een huis dat voor 1 januari 2019 is gebouwd.

De kosten en opbrengsten van een warmtepomp zijn erg situatieafhankelijk. Daarom heeft Milieucentraal een tool ontwikkeld waarmee je kunt zien of een warmtepomp voor jou rendabel is. Nieuwsgierig? Doe de test.

Zoveel leen je extra voor een huis per energielabel, tot 50.000 euro

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.