Kiki Meijer
Kiki Meijer Persoonlijke verhalen 28 mrt 2023
Leestijd: 4 minuten

Süeda over de ramadan: ‘Ik kijk er zelfs naar uit om te vasten’

Vorige week is de ramadan van start gegaan. In deze heilige maand vasten moslims van zonsopgang tot zonsondergang. Buitenstaanders zouden misschien denken dat dit pittig is, maar dat geldt niet voor de meeste moslims. Zij halen veel kracht uit hun geloof en zien deze periode als een belangrijk onderdeel daarvan.

Traditioneel gezien duurt de vastenperiode dertig dagen en dat betekent dat de ramadan op 20 april voorbij is en ook veel kinderen doen hieraan mee.

Süeda over de ramadan

Ook de twintigjarige Süeda Deniz doet al sinds haar negende mee met de ramadan. Zij deelt haar ervaringen over de ramadan met J/M Ouders en vertelt wat de grootste misvattingen zijn.

Wat betekent de ramadan voor jou?

“De ramadan betekent voor mij persoonlijk een maand vol blijdschap, zegeningen, er voor elkaar zijn en veel bidden. Elk jaar kijken wij als moslimgemeenschap heel erg uit naar de ramadan. Het is een maand waarbij familie en vrienden dichter bij elkaar komen, maar ook een maand waarbij je dichterbij je geloof komt.

Met vrienden en vriendinnen samen naar de moskee gaan, de Koran lezen en samen met de familie avondeten zijn hier allemaal voorbeelden van. Ik vind het elk jaar jammer als de ramadan voorbij is.”

Veel mensen denken dat vasten heel zwaar is, hoe kijk jij hier tegenaan?

“Dit is bij mij totaal niet het geval. Iedereen ervaart de ramadan natuurlijk anders, maar ik heb er geen last van. De motivatie die je krijgt van je omgeving overstijgt namelijk alles. Ik kijk er zelfs naar uit om te vasten. De dagen vliegen zo snel voorbij dat je af en toe niet eens doorhebt dat je aan het vasten bent. Ook zie ik vaak in mijn omgeving dat niet-moslims zo min mogelijk proberen te eten voor onze neus om er rekening mee houden.

Ik kan met een gerust hart zeggen dat moslims het juist niet erg vinden als er in ons bijzijn wordt gegeten, maar we waarderen het ontzettend dat mensen aan ons denken.”

Waarom vasten jullie tijdens de ramadan?

“Er zijn een aantal redenen waarom wij vasten. De grootste reden is dat vasten één van de vijf pilaren is van de islam. De Koran is in de maand ramadan neergedaald op de aarde. Buiten het feit dat je familiebanden of je band met je geloof versterkt doen we het ook voor de reiniging van ons lichaam.

De reiniging van ons lichaam gebeurt dus door te vasten. Tegelijkertijd ben je tijdens de ramadan niet alleen bezig met je fysieke verbeteringen maar ook je mentale verbeteringen. Daarnaast is de ramadan ook om empathie te vergroten voor arme landen en mensen zonder voedsel.”

Vanaf welke leeftijd mag je deelnemen aan de ramadan?

“In principe mag iedereen meedoen met de ramadan, uitgezonderd van baby’s natuurlijk, maar vanaf de puberteit moet je verplicht vasten. Dit betekent voor de meiden vanaf het moment dat ze hun eerste menstruatie hebben gehad en voor de jongens vanaf hun veertiende of vijftiende jaar. Dit betekent natuurlijk niet dat je hiervoor niet mag vasten.

Kinderen die nog niet in hun puberteit zitten zijn vaak juist erg gemotiveerd om mee te vasten. Daarom laten veel ouders jongere kinderen het ook proberen. Dit kan door bijvoorbeeld alleen weekenden te vasten of bepaalde dagdelen. Zo voelen zij zich betrokken in de saamhorigheid en kunnen ze alvast een beetje oefenen voor later.”

Wat zijn bepaalde misvattingen over de ramadan?

“Een misvatting over de ramadan is dat men denkt dat het voor iedereen verplicht is. Het is inderdaad verplicht om als moslim te vasten vanaf de puberteit, maar er zijn natuurlijk wel uitzonderingen. Dit geldt dus voor jonge kinderen, mensen met een ziekte waardoor ze niet kunnen vasten en voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.

Ook mogen menstruerende vrouwen niet vasten. De dagen die ze niet kunnen vasten halen ze na de ramadan in. Zodra het vasten schadelijk is voor je gezondheid door bijvoorbeeld het niet kunnen innemen van je medicijnen, is het ook niet verplicht.

Daarnaast staan wij er altijd voor open om vragen te beantwoorden van mensen die interesse hebben. Onze gemeenschap vindt het erg leuk om over de ramadan te praten en hier meer informatie over te vertellen. Kom vooral naar ons toe met vragen zodat er geen misvattingen ontstaan.”

Lieke’s dochter wordt beïnvloed door haar vriend: ‘Ze doet al mee met de ramadan’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.