Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Vrije Tijd 12 apr 2023
Leestijd: 3 minuten

Zo leg jij je kinderen uit wat de ramadan is

De ramadan is bezig. Een belangrijke maand in het islamitische geloof waarbij moslims een maand lang van zonsopgang tot zonsondergang vasten. Ook als jij en je kinderen niet meedoen met de ramadan kan het de moeite waard zijn de filosofie achter deze maand met je kinderen te delen.

Wereldwijd vasten 1.6 miljard mensen tijdens de maand van ramadan. De hoogste tijd dus om even stil te staan wat deze maand precies inhoudt. Zo leg jij je kinderen uit wat ramadan precies betekent.

Ramadan

Misschien heeft je kind wel klasgenootjes die meedoen aan de ramadan, of komen ze bij vriendjes thuis waarbij er gevast wordt. In een multiculturele samenleving als Nederland zullen kinderen vroeg of laat iets van de ramadan meekrijgen. Nu hoef jij niet te verwachten dat je kind alle ins & outs van deze religie zullen weten, maar het kan handig zijn om de basis van ramadan te begrijpen.

Datum van ramadan

De ramadan valt niet altijd in dezelfde tijd van het jaar. Dat heeft alles te maken met de stand van de maan. Een islamitisch jaar duurt twaalf manen en is ongeveer 11 dagen korter dan het Nederlandse jaar. De ramadan begint wanneer het voor de negende keer nieuwe maan is.

Vasten

Laten we voorop stellen dat iedereen die meedoet aan de ramadan daar een eigen invulling aan geeft. Er zijn echter een aantal basisgedachten die over het algemeen gedeeld worden. Zo zullen moslims gedurende deze maand tussen zonsopgang en zonsondergang niet eten of drinken. Het idee erachter is dat er wordt stilgestaan bij mensen die niet de luxe hebben van drinkwater en eten. Sommige mensen zijn bang om water binnen te krijgen tijdens het tandenpoetsen, en zullen deze stap in hun ochtendroutine kunnen overslaan. Nogmaals, iedereen kan persoonlijke keuzes maken tijdens deze maand en geen beslissing is per definitie goed of fout.

Suhur en iftar

Het vasten begint na de suhur: dit is de maaltijd die gegeten wordt voor zonsopgang. Vaak wordt erop gelet dat er niet té zout gegeten wordt, aangezien er gedurende de dag natuurlijk niet gedronken mag worden. De suhur kan vooral bestaan uit eieren, fruit en groenten. Het vasten wordt gebroken tijdens zonsondergang met de iftar. Vaak worden er eerst dadels en water genuttigd, alvorens de warme maaltijd volgt.

Bidden

Tijdens deze maand zullen moslims de tijd nemen om zich in hun religie te verdiepen. Zo zullen zij vijf keer per dag bidden en stukken van de Koran lezen. Iedereen zal de ramadan op een persoonlijke manier beleven. De een zal dat doen door in zichzelf te keren terwijl de ander vrijwilligerswerk doet en het geloof verspreid met anderen. Daarbij wordt ernaar gestreefd om meer tijd met de familie door te brengen, niet te roddelen en geen leugens te verspreiden.

Ramadan Kareem

Wanneer jij (en je kinderen) iemand kent die meedoet met de ramadan dan wil je deze persoon wellicht een ‘fijne ramadan’ wensen. Dat doe je door hen ‘ramadan kareem’ of ‘ramadan mubarak‘ te wensen.

Uitzonderingen

Niet iedereen hoeft alle regels tijdens de ramadan te volgen. Zo hoeven kinderen niet mee te doen, en ook zwangere vrouwen zijn vrijgesteld. Ook tijdens het geven van borstvoeding of wanneer vrouwen menstrueren hoeft er niet gevast te worden. Wanneer moslims reizen of ziek zijn mag het vasten ook onderbroken worden.

Suikerfeest

De ramadan wordt afgesloten met het suikerfeest. Dit jaar zal het suikerfeest waarschijnlijk op 1 mei vallen. Tijdens dit feest worden de mooiste kleren aangetrokken, wordt er gezamenlijk gebeden in de moskee en wordt er samen gegeten. Je wenst een moslim Eid Moebarak tijdens het suikerfeest.

8x de meest opvallende verschillen met de opvoeding in Dubai

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.