Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Mentale gezondheid 29 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Syndroom van Asperger: wat is het en waarom bestaat het niet meer?

Misschien heb je weleens gehoord van het syndroom van Asperger, het is een bekende term en diagnose. Toch wordt de diagnose Asperger tegenwoordig niet meer gegeven. Wij vertellen je waarom.

Het syndroom van Asperger wordt dus tegenwoordig niet meer gebruikt als diagnose of term. Toch wordt het in de volksmond soms nog wel gebruikt en mogen mensen die eerder zijn gediagnostiseerd met Asperger deze diagnose ook gewoon blijven gebruiken.

Wat is het syndroom van Asperger?

Het syndroom van Asperger wordt ook wel hoog functionerend autisme genoemd. Dit kom doordat een bovengemiddelde intelligentie een kenmerk is van deze vorm van autisme. Kinderen of volwassenen met Asperger hebben dus een normale tot hoge intelligentie en hebben in de kindertijd geen taalachterstand. Iets dat bij andere vormen van autisme wel vaak voorkomt. Kinderen met Asperger klinken ook vaak erg wijs en zijn welbespraakt. Vaak kunnen al meer zeggen dan dat ze begrijpen. Verder is er bij mensen met Asperger sprake van een beperkte interesse. Ze weten bijvoorbeeld héél veel van één onderwerp. En ook hebben ze problemen op het gebied van sociale communicatie en interactie.

Asperger niet meer gebruikt

Het syndroom van Asperger werd pas in 1992 officieel erkend en daarmee veranderde het beeld van autisme ingrijpend. Voor die tijd kregen vooral mensen met een verstandelijke beperking een autisme-diagnose. Dankzij de nieuwe diagnose drong het langzaam tot de maatschappij door dat óók mensen met een normale tot hoge intelligentie autisme kunnen hebben.

Nu bijna twintig jaar later wordt de diagnose syndroom van Asperger in Nederland al een tijdje niet meer gegeven. De huidige editie van het Amerikaanse handboek voor psychische stoornissen, de DSM-5, spreekt nog maar van één overkoepelende autisme-diagnose: de autismespectrumstoornis (ASS). Voor subtypes zoals Asperger zou onvoldoende wetenschappelijke onderbouwing zijn. Dat betekent dat mensen die voorheen wellicht zouden worden gediagnostiseerd met Asperger nu de diagnose ASS krijgen.

10 signalen die kunnen wijzen op het syndroom van Asperger

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Autisme.nl

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.