Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Ouders 28 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

Een jaar extra kleuteren of door naar groep 3? Dit zijn de voor- en nadelen

Als je kind in de herfst of in de winter zes jaar wordt, dan kun je de keuze maken: een jaar extra laten kleuteren of als vroege leerling door naar groep drie. Eén op de tien kinderen blijft een jaartje langer in groep twee. Wat zijn precies de voor- en nadelen van deze twee keuzes? Wij lichten het voor je toe.

Normaalgesproken kleuteren kinderen twee jaar en zijn ze zes jaar in groep drie. Maar hoe zit het als je kind halverwege het schooljaar pas in groep één komt? Dan kom je als ouder voor de vraag te staan of je kind na anderhalf jaar kleuteren al naar groep 3 gaat, of dat je het nog een jaar extra laat kleuteren.

Voordelen jaar extra laten kleuteren

Extra zelfvertrouwen

Tijdens een extra jaar in groep twee kan je kind meer zelfvertrouwen ontwikkelen. Hij of zij wordt zelfverzekerder en leert dingen die het een jaar eerder nog niet kon. Vol goede moed en vol zelfvertrouwen zal het aan het einde van groep twee de overstap maken naar groep drie.

Samenwerken

Jonge kinderen vinden het vaak moeilijk om samen te werken. Als je kind een jaar extra kleutert dan leert het goed samenwerken en delen. Iets wat je kind in de rest van zijn of haar leven prima kan gebruiken.

Betere concentratie

Kleine kinderen hebben vaak een minder goede concentratie. Tijdens de uitleg vinden ze het moeilijk om stil te zitten of zich op hun werk te concentreren. Hoe ouder je kind is als het in groep drie komt, des te beter hij of zij zich kan concentreren.

Nadelen jaar extra laten kleuteren

Sprongen vooruit

Sommige kinderen maken opeens een grote sprong in hun ontwikkeling, waardoor ze wel naar groep drie hadden gekund. Als het dan nog een heel schooljaar jaar in groep twee moet zitten, dan kan het voelen als een verloren jaar.

Weg van vriendjes

Als je kind anderhalf jaar in dezelfde groep heeft gezeten, dan kan het moeilijk voor je kind zijn, om als enige in groep twee te blijven, terwijl de rest van zijn of haar vriendjes wel doorstroomt naar groep drie.

Voordelen als vroege leerling naar groep drie

Veel uitdaging

Groep drie is voor ieder kind een uitdaging. Door het leren lezen en leren schrijven zal het zich geen minuut vervelen.

Verspilt geen jaar

Als je kind na anderhalf jaar kleuteren doorstroomt naar groep drie, dan verspil je geen extra jaar aan kleuteren. Veel kinderen pakken de leerstof snel op en uiteindelijk zal het niet opvallen dat jouw zoon of dochter een halfjaar jonger is dan de rest.

Nadelen als vroege leerling naar groep drie

Op tenen lopen

Omdat het tempo in groep drie best hoog is, kan het voor vroege leerlingen soms te snel gaan. Niet alleen lezen, maar ook schrijven en rekenen komt in groep drie in hoog tempo aan bod.

Langer voor het onder de knie is

Sommige kinderen zijn nog niet aan lezen en schrijven toe, zeker als je kind nog erg jong is. Het is dan moeilijk om je kind er toch toe te zetten. Het zal dan ook langer duren voordat hij of zij het onder de knie heeft, dan wanneer je kind iets ouder is in groep drie.

Faalangst

Omdat de lesstof vrij snel gaat, kan je kind bang worden om dingen fout te doen. Je kind kan hierdoor faalangst ontwikkelen en dat is zeker op zo’n jonge leeftijd erg vervelend. Je kind kan zich door faalangst minder blij gaan voelen en meer in zichzelf gekeerd raken.

5x zo stimuleer je sociale vaardigheden bij je kind

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.