Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Vrije Tijd 28 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

ZIjn kinderen in de stad brutaler? Dit zijn de grootste verschillen

‘Gaan we onze kinderen opvoeden in een dorp of in een stad?’ Deze vraag zal gegarandeerd een rol hebben gespeeld toen jij en je partner jullie toekomstplannen bespraken. Of jullie er nu voor hebben gekozen om in een grote stad te settelen, of naar een dorp zijn verhuisd; voor kinderen zal het niet veel uitmaken. Of wel?

Dit zijn namelijk de grootste verschillen tussen kinderen die opgroeien in een stad in vergelijking met kinderen die in een dorp opgroeien.

Opgroeien in een stad

Er zijn zowel voor- als nadelen als opgroeien in een stad. Zo is er in een stad ruim aanbod van scholen en sportclubs. Ook zal het openbaar vervoer beter geregeld zijn in een stad. Kinderen in een dorp zullen wellicht een half uur moeten fietsen voor ze bij vrienden zijn, terwijl er binnen een stad veel keuzes zijn in het openbaar vervoer.

Dat kinderen gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer is ook weer goed voor de zelfstandigheid van kinderen. Ze leren namelijk al op jonge leeftijd om zelfstandig dagelijks met een tram, metro of bus te reizen. Daarbij merken ouders vaak op dat kinderen in een stad wat mondiger zijn. Sommige ouders noemen het zelfs brutaler. Waarschijnlijk zijn kinderen die opgroeien in een stad meer adrem dan kinderen die opgroeien in een dorp. De drukte van de stad zal ze leren om voor zichzelf op te komen.

Opgroeien in een dorp

Kinderen die opgroeien in een dorp zullen doorgaans meer tijd buiten spenderen. Er is vaak simpelweg meer ruimte om buiten te spelen, en er zal meer bebossing zijn dan in een stad. Buiten spelen is niet alleen goed voor de gezondheid van kinderen, maar door vaak buiten te zijn zullen kinderen meer respect krijgen voor de natuur. Daarbij is aangetoond dat natuur goed kan zijn voor kinderen met ADHD. Volgens onderzoek zou de rust van de natuur de symptomen aanzienlijk verminderen.

Daarbij is er meer sociale controle in een dorp. Wanneer jouw kind na het avondeten nog niet thuis is gekomen, zullen er altijd wel mensen zijn die hem of haar ergens gespot hebben. Die sociale controle is niet alleen fijn voor de veiligheid van je kinderen, maar het is ook handig wanneer je een oppas nodig hebt. Ouders in een dorp hebben vaak een hechtere band met hun buurtbewoners dan ouders die in een drukke stad opgroeien.

Als je het ons vraagt is het moeilijk vast te stellen of het beter is om kinderen op te voeden in een stad of dorp. Wel kunnen we concluderen dat tijd spenderen in de natuur voordelig is voor de ontwikkeling van kinderen. Maar of jij nu met je kinderen in een stadspark gaat spelen, of je kind in de bossen laat ravotten; in beide gevallen zullen je kinderen happy zijn.

Dit kijkt je kind: de 5 populairste Nederlandse TikTokkers van 2022

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.