Gina Koninkx
Gina Koninkx Opvoeden 31 jan 2021
Leestijd: 3 minuten

10 normen en waarden waardoor jouw kind opgroeit met fatsoenlijke tafelmanieren

Elk gezin heeft zo z’n normen en waarden aan tafel. De één eet wel eens voor de tv, de ander absoluut niet. Vind jij het belangrijk dat je kids nette tafelmanieren leren? Dan hebben we hier 11 fatsoenlijke manieren voor je op een rij gezet en waarom deze zo belangrijk zijn.

Tafelmanieren voor kinderen

Ze hoeven natuurlijk niet muisstil aan tafel te zitten, maar het is wel goed om je kids bepaalde normen en waarden mee te geven. Lees hieronder welke wij belangrijk vinden.

1. Bedanken

Leg je kinderen uit dat jij of je partner veel moeite heeft gestoken in het klaarmaken van het avondeten. Vertel ze wat daar allemaal voor moet gebeuren, van boodschappen doen tot de groenten snijden en alles op tijd klaarmaken. Het klinkt een beetje zwaar misschien maar ze mogen best leren daar dankbaar voor te zijn.

2. Wachten tot iedereen zit

Niks zo vervelend als je hebt gekookt en zelf nog een pan moet halen in de keuken terwijl je kids al beginnen te eten. Leer ze dat ze moeten wachten tot iedereen aan tafel zit. Dat is wel zo netjes voor degenen die het eten hebben klaargemaakt.

3. Smakelijk eten

Zeg altijd ‘smakelijk eten’ of iets anders voordat jullie beginnen met eten. Dit is een duidelijk ‘startsignaal’ voor iedereen en het is daarnaast netjes.

4. Eet aan tafel

Hoe verleidelijk het ook is om neer te strijken voor de tv, eten doe je aan tafel. Los van dat het veel beter is voor je spijsvertering is het een momentje met het gezin.

5. Niet praten met mond open

Veel mensen hebben er een hekel aan, andere mensen hebben het niet door als ze het doen: eten met hun mond open. Leer jouw kinderen in ieder geval dat dat echt niet netjes in. Wat ons betreft één van de belangrijkste tafelmanieren.

6. Bord leegeten en eten wat de pot schaft

Kinderen kunnen ontzettend moeilijk zijn als het op eten aankomt. Toch is het belangrijk om vooral consequent te zijn in je opvoeding rondom eten. Zo eten jullie thuis wat de pot schaft, het kan namelijk niet elke dag feest zijn. Ook is het netjes om je bord leeg te eten of anders te leren hoe ze in porties opscheppen en pas bijpakken als ze echt nog honger hebben.

7. Wachten tot iedereen klaar is

Laat je kinderen niet zo maar van tafel lopen. Ten eerste is het netjes als ze vragen of ze van tafel mogen en ten tweede is het ook wel zo netjes om te wachten tot iedereen klaar is. Als een broertje of zusje wat langzamer eet, is het namelijk niet leuk als hij/zij nog aan tafel moet blijven dooreten.

8. Handen wassen voor het eten

Voor het eten de handjes wassen is ook een niet te vergeten regel. Het is namelijk wel zo schoon na het (buiten)spelen. Eten jullie iets waar de kids vieze handen van krijgen? Leg dan een natte handdoek op tafel waar ze hun handen aan af kunnen vegen tijdens het eten. Anders kun je het tafelkleed direct weer in de was gooien.

9. Help ze geduldig

Het kan best zijn dat je kinderen proberen netjes te eten maar dat ze daar nog net wat te jong voor zijn. Daar straf je ze uiteraard niet voor af en laat je er vooral niet door irriteren. Snijd het eten van je kleintje voor en laat zien hoe het werkt. Ze pikken het vanzelf wel op.

10. Dekken of afruimen

Leer je kids dat ze de tafel mee dekken of dat ze na het eten hun eigen bordje en beker naar de keuken brengen.

Als jullie deze normen en waarden aan tafel hanteren krijg je ongetwijfeld kids met goede tafelmanieren!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.