Sophie Nortier
Sophie Nortier Puber 30 jan 2021
Leestijd: 4 minuten

9x dingen die erg herkenbaar zijn voor een moeder van een puberzoon

Bevind jij je al midden in die gezellige, geliefde puberfase van je zoon? Zeg dan maar ‘dag’ tegen de heerlijke knuffels met zoonlief en zeg ‘hallo’ tegen de deodrant, de harige benen, en de eetaanvallen in de nacht. Hallo, puberzoon! 

Herkenbaar in het leven met een puberzoon

Wij hebben de negen meest herkenbare eigenschappen van jongenspubers op een rij gezet. Dit staat je te wachten…

1. Alles stinkt

Alles ‘ruikt’. Hun kamer. Hun kast. Hun badkamer. Hun slaapkamer. De gang die naar hun kamer leidt. Het zal een bezwete, muffe, deodorant bedekte-transpiratie lucht zijn. De duidelijk ‘Ik ben niet langer een kleine jongen’-geur.

Het heeft ook totaal geen zin om in de weer te gaan met geurkaarsen, bloementjes-spray of luchtverfrisser. Allemaal tevergeefs. Als ze (ooit) zullen verhuizen, dan schilder je gewoon de kamer van die puberzoon opnieuw en leg je er een nieuw tapijt in.

2. Eigen lakens wassen

Wil jouw puberzoon ook op eens zijn lakens zelf wassen? Hij sluipt dan heel sneaky de trap af met al zijn beddengoed in een kleine bal verpakt, loopt naar de wasmachine en uit het niets gaat hij uit zichzelf wassen.

Vraag niets. Probeer niet te helpen. Bemoei je er niet mee. Ga gewoon verder. Het is een gezonde jongen met zijn eigen fantasieën…

3. Slapend eten

Wanneer ze niet slapen, dan zijn ze aan het eten. Ben jij al wel eens om 03.00 uur wakker geworden van het geluid dat lijkt op beren die in jouw keuken aan het graven zijn naar voedsel? Dat is je puberzoon.

Niets maar dan ook niets blijft bespaard. En de regel geldt: hoe vetter, hoe beter. Pizza’s, snoep, chocola? Kom maar door! Niets is veilig voor de heerlijke glimmende friethoofden.

4. Etend slapen

En wanneer ze niet eten? Surprise: dan slapen ze. Wel een overzichtelijk leven eigenlijk. In de babyperiode heb je je waarschijnlijk wel eens zorgen gemaakt of je óóit nog eens ná zonsopgang wakker zou worden van kinderen.

Maar echt, deze zorgen zijn als sneeuw voor de zon verdwenen als je eenmaal in de puberfase beland bent. ZE SLAPEN CONTINU. En laten we eerlijk zijn: het is heerlijk. Niet mee eens? Denk dan terug aan de babyfase!

5. Risico’s nemen

Puberende jongens nemen risico’s. Grote, hele grote risico’s. Risico’s die een verlegen, voorzichtig, aarzelend jongetje nooit zou nemen.

Persoonlijk denken wij dat het deel van hun hersenen, dat hem normaal gesproken waakzaam houdt, nu gefocust is op beelden van de borsten en billen. Kortom, de hersenen van een puberzoon zijn roekeloos, en hebben nul gevoel voor de gevolgen.

6. Betweters

Denkt jouw puberzoon ook dat hij alles weet? Ja, dat cliché blijkt vaak echt waar te zijn. Sterker nog, hoogstwaarschijnlijk zeggen ze het vol trots en met een tevreden glimlach.

Maar waarschijnlijk is die brutale manier van denken gewoon een overlevingsmechanisme. Misschien zullen ze op een dag weer bij zinnen komen en een meer realistische kijk op de wereld krijgen.

Maar voor nu? Ons voorstel is om hen gewoon te laten denken dat we alles geloven. Waarom zullen we het feestje verpesten? Keep on dreaming!

7. Niet meer knuffelen

Ze willen niet meer lekker knuffelen. Zoals ooit wel het geval was. Maar blijf het gewoon proberen. Echt waar, ooit zullen ze op een dag jou in de armen nemen en met een enorme grijns zeggen: “Ik hou van je mama.” (Dit zal waarschijnlijk het geval zijn als je gave sneakers voor hem hebt gekocht: maar hé, pakken wat je pakken kan.)

Ook al lijken ze afstandelijk en stralen ze uit dat ze geen knuffels en liefde willen, wij geloven het niet. Ze willen het stiekem echt wel.

8. Douchen

Douchen: het liefst de hele dag. En elke dag. Ja, het is verbazingwekkend. Je moest eerder je kinderen altijd smeken, omkopen, en letterlijk achterna zitten om hen te laten douchen. Nu neemt douchen een half uur van hun dag in beslag. Maar of ze zich nu echt uitvoerig wassen? Waarschijnlijk niet, maar ach.

9. Groeien

Je was verbaasd over het feit dat je pasgeboren baby zoveel groeide? Nou, je kan helemaal versteld staan van de groeispurts van pubers.

Van de één op de andere dag zit je opeens met je hoofd in je nek je puberzoon ‘goedemorgen’ te wensen. Of ze gaan naar bed met de stem van een jongen, en loopt de volgende ochtend als Pavarotti rond.

En wat dacht je van die schoenmaten? Soms lijkt het wel alsof ze in een keer drie hele schoenmaten overslaan. Heeft wellicht iets met #4 te maken? Kleine jongens worden groot!

Heb jij (ook) een puberdochter? Lees dan: ‘9x herkenbaar als moeder van puberdochter

Meer lezen over je puberzoon?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.