Sophie Nortier
Sophie Nortier Puber 28 jan 2021
Leestijd: 4 minuten

9x deze dingen zijn erg herkenbaar als moeder van een puberdochter

Is de beruchte puberfase van je dochter al in zicht? Een héérlijk vooruitzicht, want moeder zijn van een puberdochter is alsof je in een achtbaan zit. De Ups en downs horen nu eenmaal bij de puberteit, maar misschien dat je deze fase het beste kunt aangaan met een heerlijke pinot noir…

Zo herkenbaar in het leven met een puberdochter

Wij sommen graag de negen meest herkenbare eigenschappen van meisjespubers voor je op. 

1. Hormonencocktail

Hormonen zijn verschrikkelijke, onvoorspelbare monsters. Dat weten we zelf maar al te goed. Maar na jaren ervaring kunnen wij onze maandelijkse mood swings inmiddels wel een beetje onder controle houden.

Helaas geldt dit nog niet voor je puberdochter. De eerste keer dat ze ongesteld wordt zal allereerst met een groot ‘feest’ beginnen. Haar leven is voorbij. Ze bloedt dood. En met zo’n maandverband in haar broek kan ze écht niet naar school.

Dat wordt iedere maand de ballonnen ophangen: zo ontzettend ‘gezellig’ met haar! Maar kan je het haar kwalijk nemen?

2. First kiss

Je bent er waarschijnlijk van overtuigd dat ze haar eerste kus nog niet heeft gehad. Ze is toch nog zo jong!

En hoe graag we je ook in deze waan willen laten laten, wanneer was jouw eerste kun met je pukkelige prins op het witte paard? Tja, dat zal niet heel veel later dan een jaar of 13 zijn geweest.. Sorry!

3. Eetbudget

Jouw boodschappenbudget vliegt de deur uit, net zoals je eigen dieet eigenlijk. Waarom? Omdat je door je puberdochter plotseling weer je liefde voor Dorito’s, Oreo’s en M&M’s hebt herontdekt. En wat is er nou gezelliger dan samen op de woensdagavond een romantische komedie met een grote zak M&M’s tussen jullie in?

4. Kledingkast niet meer veilig

Zijn jouw truien, vesten, bloesjes, hakken nu nog veilig? Geniet er nog maar even van!

Zodra de puberteit begint kun je het best een slot op je kast overwegen, want anders is het echt niet te doen. Vooral niet nu de vintage-look weer helemaal hip is. Alle zonnebrillen, sieraden en oversized truien van jou zijn nu voor je puberdochter goud waard.

5. Bevestiging nodig

Ieder kind heeft het nodig om te horen dat je van haar houdt. Maar meisjes op de een of andere manier nog wat extra – en al helemaal pubermeisjes!

Pubermeisjes zijn namelijk één brok onzekerheid en smachten naar bevestiging. Dus ook al rolt ze met haar ogen of is ze ontzettend kattig tegen je: laat haar weten dat je van haar houdt!

6. Badkamer

Kan jij je nog herinneren dat je twaalf was? De leeftijd waarop jouw ‘irritante’ broers op de deur bonsden – en dreigden met de meest bizarre vormen van lichamelijk letsel – omdat zij wilden douchen, terwijl jij net een heerlijk lange ontspannende douche nam?

En die momenten waarop jij daarna nog even de tijd nam om je haar te doen, terwijl je broers inmiddels waren ontploft door woede? Nou, precies deze fase van je puberdochter komt er weer aan. Succes!

7. Eindeloze gesprekken

Pubermeisjes kunnen urenlang, maar dan ook letterlijk uren, met hun vriendinnen kletsen. En geen enkel detail wordt overgeslagen; ieder detail is juist van groot belang.

Ze besteden uren aan het praten over de planning van outfits, over hun moeder, ze klagen over hun vader en eigenlijk over alle idiote volwassenen. Gelukkig hebben we tegenwoordig FaceTime en onbeperkte internet bundels.

8. Scheren

Waarschijnlijk houd jij al meer dan dertig jaar jouw harige benen onder controle. Daardoor heb jij dé skills om ongewenste haren te verwijderen –  zonder dood te bloeden. En nu heeft jouw puberdochter deze skills ook nodig!

Letterlijk ieder haartje moet namelijk verwijderd worden en dat vergt ervaring. En bij wie kan je dan het best aankloppen? Juist: je moeder.

9. Drama all over the place

Als je dochter in de puberfase zit, komen het gevoel van onrecht, de stromende tranen, en het gevoel van extreme woede allemaal naar boven. En de dichtknallende deuren en plafonds die naar beneden komen van al dat stampwerk.

De hele wereld is namelijk ook zó ontzettend oneerlijk. En wees eerlijk, hoe erg was je zelf in die tijd…?

Meer lezen over puberdochters?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.