Redactie
Redactie Opvoeden 6 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Borstgroei tijdens de puberteit: alles wat je wil weten

Heb je een dochter thuis die in de puberteit komt? Dan zullen ook haar borsten zich gaan ontwikkelen. Borstgroei is een belangrijke verandering voor alle jonge meiden. Wij vertellen je wat je kunt verwachten.

Misschien ben je zelf moeder en weet je nog hoe het krijgen van borsten voor jou was. Om je dochter voor te bereiden kun je haar hierover vertellen, en kun je met haar bespreken wat ze nog meer kan verwachten.

Borstgroei bij meisjes

Gemiddeld treedt de ontwikkeling van borsten op tussen het 9e en 17e jaar, waarbij het grootste deel van de meisjes begint als ze 11-12 jaar oud is. Bij de borstgroei worden eerst de tepels groter en wat donkerder, en vervolgens groeien de borsten verder. Dit proces duurt enkele jaren.

Borsten zijn er dus niet van de ene op de andere dag, het is een geleidelijke verandering van het lichaam. Ook groeien de borsten niet persé in hetzelfde tempo. Het kan zo zijn dat de ene borst harder groeit dan de andere. Dat is normaal, in bijna alle gevallen zijn de borsten als ze uitgegroeid zijn qua grootte min of meer gelijk.

De cupmaat

De cupmaat die jouw dochter zal krijgen, is voornamelijk afhankelijk van de hoeveelheid klierweefsel in de borsten en dat is erfelijk bepaald. Voor vijftig procent door de moeder en voor vijftig procent door de vader. Hiernaast heeft de grootte van de borsten ook te maken met het lichaamsgewicht: hoe zwaarder je bent, hoe groter je borsten zullen zijn.

Overige veranderingen bij meisjes in de puberteit

De veranderingen die ontstaan bij meisjes tijdens de puberteit:

  • Het groeien van lichaamshaar: er ontstaat schaam- en okselhaar, haartjes op armen en benen nemen toe in hoeveelheid of kleur.
  • Ongeveer twee jaar na het ontstaan van schaamhaar begint de menstruatie.
  • Andere veranderingen zijn: emotionele veranderingen, stemmingswisselingen, ontwikkelen van een vettere huid, toename van zweten, toename van hoeveelheid onderhuids vetweefsel en het breder worden van de heupen.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.