Commerciële Redactie
Commerciële Redactie Gesponsord 5 okt 2020
Leestijd: 3 minuten

Je brandende vragen over een koortslip beantwoord

Niks zo heerlijk als knuffelen met je kind. Maar wie een koortslip heeft kan dat echt beter niet doen. Voor je het weet zadel je je liefste bezit met een heel vervelend virus op dat nooit meer weggaat. Zaak is dus om zo snel mogelijk iets aan te doen.

Wat is een koortslip?

Een koortslip wordt veroorzaakt door het HSV-1 virus – een type van het herpes simplex virus – en komt vaak voor. Het begint met kleine rode knobbeltjes die zich ontwikkelen tot blaren rond of op je lippen.

Hoe kom je eraan?

Het virus zit in veel mensen. Meestal heb je het ergens in je jeugd opgelopen. Bij de mazzelaars komt het nooit tot een koortslip, maar bij een op de drie dus wel. De frequentie verschilt. Sommigen hebben er iedere maand eentje, terwijl anderen slechts een paar keer per jaar de klos zijn. Vervelend is dat als het virus zich eenmaal in je lichaam heeft genesteld, het nooit meer weggaat.

Is een koortslip besmettelijk?

Daar kunnen we kort over zijn: ja, ontzettend! Het virus is overdraagbaar van mens tot mens en dringt meestal via de mond of een huidbeschadiging het lichaam binnen. Maar ook kan je het oplopen door uit een ‘besmet’ glas te drinken.

Wat kan je doen om het te voorkomen?

Er zijn talloze redenen waardoor je een koortslip oploopt. Houd goed in de gaten wanneer jij het vaak hebt. De zon, winterkou, stress en vermoeidheid zijn allemaal factoren die een grote rol spelen. Merk je dat jij vaak een koortslip hebt door een van deze oorzaken, doe daar dan wat aan. Bescherm je tegen de kou en behoed je lippen voor een overdaad aan zonlicht door zonnebrand of lippencrème te gebruiken. Probeer stress te vermijden en neem je rust.

Wat te doen als je een koortslip voelt opkomen?

Wat je kan doen is een antivirale zalf als Zovirax gebruiken. Naast deze reguliere Zovirax is er nu ook  Zovirax Duo. Dit wordt bij de apotheek en drogisterijketens verkocht en is net als Zovirax een geneesmiddel voor mensen boven de 12 jaar. Zovirax Duo bevat twee unieke werkzame bestanddelen. Eentje die helpt het virus te bestrijden dat een koortslip veroorzaakt. En eentje die de ontsteking vermindert die bij een koortslip hoort, waardoor de koortsblaasjes sneller verdwijnen.

Kun je ook zonder zo’n zalfje iets doen?

Er bestaan allerlei ‘grootmoeders tips’. Citroensap, ijsblokjes, theezakjes, tandpasta of zout; het kan zijn dat de koortslip erdoor uitdroogt of dat de zwelling afneemt, maar de kwaal geneest er niet door. Ga ook vooral niet de hele dag met je hand aan de koortslip voelen, of met je tong erlangs. Dat maakt het alleen maar erger. Wil je een koortslip behandelen, ga dan voor Zovirax Duo.

Is een koortslip gevaarlijk voor kinderen?

Hoe jonger het kind, hoe gevaarlijker een koortslip kan zijn. Zeker baby’s lopen grote risico’s. Niet voor niets wordt in Engeland een kus van iemand met een koortslip aan een baby een kiss of death genoemd. Het afweersysteem van baby’s is nog niet optimaal ontwikkeld en zij lopen kans op het krijgen van een hersenvliesontsteking of een ontsteking van het hersenweefsel. Voor oudere kinderen is een koortslip over het algemeen ‘slechts’ net zo pijnlijk en irritant als voor volwassenen.

Zovirax (aciclovir) en Zovirax Duo (aciclovir en hydrocortison) zijn geneesmiddelen. Lees voor gebruik de bijsluiter. Niet gebruiken bij huidlaesies die veroorzaakt zijn door ieder ander virus dan herpes simplex, of voor schimmel- bacteriële of parasitaire huidinfecties.

In samenwerking met Zovirax

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.