Maaike van de Graaf
Maaike van de Graaf Ouders 25 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Deze fase van kinderen ervaren moeders als het meest stressvol

Kinderen gaan in hun leven door heel wat verschillende fases heen en de een is voor ouders nou net wat makkelijker dan de ander. Sterker nog: er is zelfs één specifieke fase die moeders als meest stressvol ervaren.

En dat is de fase waarin je zoon of dochter op de middelbare school zit.

Deze fase van kinderen ervaren moeders als het meest stressvol

Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Arizona. Maar liefst 2200 moeders deden mee aan het onderzoek waarbij wetenschappers wilden analyseren welke periode van een kind als de meest moeilijke wordt ervaren. Met stip op nummer een kwam daar de periode van de middelbare school naar voren.

Het blijkt namelijk dat moeders waarvan de kinderen op de middelbare school zitten, een hoge mate van stress ervaren. Daarnaast gaven velen aan zich eenzamer te voelen dan de periodes daarvoor en zaten ze minder lekker in hun vel.

De reden

Een van de redenen die wordt genoemd waarom moeders de periode als stressvol ervaren, is omdat de verandering voor velen heel snel gaat. Kinderen die naar de middelbare school gaan, maken nou eenmaal een snelle ontwikkeling door. Ze krijgen een eigen mening, gaan leren op hun eigen benen te staan en dat blijkt voor veel moeders behoorlijk slikken.

Volgens de wetenschappers van het onderzoek is het dus goed om ouders voor te bereiden op de fase waarin hun kinderen naar de middelbare school gaan. Op die manier weten ze meer waar ze aan toe zijn, wat ze kunnen verwachten en zal het minder plots en snel aanvoelen.

En de fijnste fase is…

Uiteraard werd ook onderzocht welke fase moeders nou als het fijnst en minst stressvol ervaren. Dat bleken twee fases te zijn: die van zuigelingen en die van de fase dat kinderen volwassen zijn.

Een baby stressvol? Nee, moeders van pubers ervaren het meeste stress

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Parents.com

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.