Rachelle Weiler
Rachelle Weiler Opvoeden 24 dec 2021
Leestijd: 3 minuten

Baby’s geboren tussen 2010 en 2025: 6 weetjes over ‘Generation Alpha’

We kennen tegenwoordig genoeg termen die bepaalde generaties beslaat: de babyboomers, de patatgeneratie, de Millennials en ‘generation Y’. Maar als je zelf kinderen hebt gekregen of nog krijgt tussen 2010 en 2025, zullen deze behoren tot ‘Generation Alpha’.

Generation Alpha

Wat typeert deze generatie? Wat voor toekomst en mindset staat jouw kind te wachten? Wij zetten zes leuke weetjes voor je op een rij.

1. Ze zijn met veel en ze zijn de toekomst

Momenteel worden er wereldwijd nu wekelijk 2,5 miljoen generation Alpha’s geboren. De oudsten van deze generatie zijn nu 9 jaar, maar er moeten er nog heel veel worden geboren! Generatie Alpha loopt namelijk van 2010 tot 2025. Daarnaast is het aannemelijk, dat met de toenemende kwaliteit van zorg, veel kinderen van Generatie Alpha de overgang de nieuwe eeuw mee zullen maken…

2. Ze hebben nu al ontzettend veel bijnamen

Waarom wordt deze generatie Generation Alpha genoemd? Sociaal onderzoeker Mark McCrindle plugde de naam nadat het tijdsslot van de voorgaande generatie ‘Z’ bijna voorbij was. In de laatste generaties werd het Griekse alfabet aangehouden. Zo heette Millennials eigenlijk ook generatie X. Zodoende was het nu weer tijd voor het begin van het alfabet, Generation Alpha. Maar door de karakteristieken van deze generatie, kunnen ze ook omschreven worden als Gen A , Google Kids, Generation Glasses en Global Gen.

3. Opgroeien met een ‘digital footprint’

Deze nieuwe, nog steeds groeiende generatie, ontwikkelt bij geboorte al een digitale footprint. Veel Gen A kinderen hebben Millennials als ouders. Dat betekent dat zij al behoorlijk ‘digitaal savvy’ zijn. Steeds meer ouders creeëren al social media accounts voor hun kinderen zodra ze geboren worden. Maar ook al is dit niet het geval; generatie Alpha zal opgroeien met smartphones, TV’s, iPads en vakken als web-development op school, vanaf een zeer jonge leeftijd.

4. Ze zijn empatisch en ruimdenkend

Goed nieuws is dat deze groeiende, nieuwe generatie naar alle waarschijnlijkheid de meest empatische en ruimdenkende generatie tot nu toe zal zijn. Ze groeien op in een wereld die steeds diverser wordt, en waar diversiteit juist aangemoedigd wordt. Door groeiende manieren van media verspreiding, worden trends sneller overgenomen, en dient dit ook als sociale controle.

5. Een zware last op hun schouders

Of het leven over het algemeen makkelijker gaat worden voor Generation Alpha, dan voor voorgaande generaties, is helaas onzeker. De wereld krijgt op steeds extremere manieren te maken met klimaatverandering, waardoor het leven zoals de mens dat in de afgelopen eeuwen heeft ervaren, waarschijnlijk zal gaan veranderen. Het komt voor een groot deel aan op de creativiteit en assertiviteit van deze generatie om het klimaat zoveel mogelijk in balans te houden. Of dat eerlijk is? Zeer zeker niet.

6. Generation Alpha groeit op in de meest diverse gezinnen

Uit onderzoek in Amerika blijkt nu al dat kinderen die vallen onder Generation Alpha, opgroeien in de meest diverse gezinnen. Dat komt omdat er minder waarde gehecht wordt aan trouwen, maar ook omdat gezinnen gelukkig op steeds meer manieren gevormd kunnen worden. Denk aan homoseksuele ouders, het gebruik van donorzaad, adoptie-ouders en pleegouders. Ook groeien er steeds meer kinderen op met maar één ouder. Onderzoekers denken dat mede hierdoor Gen A kinderen empatischer en liberaler zijn ten opzichte van andere mensen. Dat is een groot voordeel!

Heb jij zelf Generatie A kinderen, of wie weet ga je die in de komende 5 jaar nog krijgen? En uit welke generatie kom je zelf?

De millennial als moeder: dit typeert jou waarschijnlijk als ouder

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.