Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Opvoeden 23 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Onzekerheid bij je dochter: je hebt een grotere invloed dan jij denkt

Kinderen pikken veel meer op dan wij beseffen. Van jouw vocabulaire tot aan je lichaamsstaal: kinderen doen het allemaal na. Zo kunnen ze ook jouw eigen onzekerheden overnemen. Zonder dat je het doorhebt kun jij bijdragen aan de onzekerheden van jouw dochter.

Natuurlijk hangt het zelfvertrouwen van je dochter niet enkel en alleen van jou af. Toch kun jij een positieve bijdrage leveren.

Onzekerheid

Het is best moeilijk om altijd mega tevreden te zijn met je jezelf. We zijn een kei in kritiek geven, en vinden altijd wel dingetjes die beter kunnen. Die taille kan bijvoorbeeld iets slanker en die wallen onder je ogen maken je er ook niet mooier op. Volgens jouw eigen ongezouten mening dan.

Onzekerheid bij je dochter

Maar wist je dat jouw onzekerheid een grotere impact heeft op je dochter dan jij denkt? Uit onderzoek blijkt dat vrouwen die erg onzeker zijn over hun eigen lichaam dat onbewust doorgeven aan hun eigen dochter.

Dat klinkt best logisch. Hoe moet jouw dochter zich voelen als jij klaagt over je buikje, of grote neus? Vooral als jouw dochter op je lijkt, kan zij gaan geloven dat bepaalde lichaamsdelen minder mooi zijn. En dat is zonde.

Wat kun je eraan doen?

Natuurlijk zijn er meerdere factoren die invloed hebben op het zelfvertrouwen van je dochter. Zo spelen vriendschappen, hormonen en social media een grote rol. Toch kun jij een groot verschil maken. Hoe?

 • Geef het juiste voorbeeld 
  Om te beginnen zul jij het juiste voorbeeld moeten gaan geven. Als jij vol tevredenheid in de spiegel kijkt, en trots bent op de persoon die jij bent, geef je dat door aan je dochter.
 • Benadruk wat je wél mooi vindt aan jezelf
  Als je nu een lijstje moet maken met dingen die jij lelijk vindt aan jezelf, zou jij gegarandeerd zo een lijstje vol hebben. We zijn nu eenmaal gewend om de negatieve dingen eerder te zien. Maar wat als je een lijstje moest maken met mooie dingen. Lukt het dan ook? Als jij je haar borstelt, zeg dan hardop dat je die mooie lokken eens in model gaat brengen. Als je mascara aanbrengt geef je spiegelbeeld dan een complimentje.
 • Leer je kind dat social media niet ‘echt’ is
  Je kunt het niet vaak genoeg herhalen. Social media is geen werkelijkheid. Zelfs wij kunnen weleens jaloers worden op die perfecte leventjes die we op Instagram voorbij zien komen. Laat staan hoe dat voor een kind moet zijn.
 • Leer je kind om complimentjes aan zichzelf te geven 
  Sta met je kids voor de spiegel en laat ze zichzelf de prachtigste complimentjes geven. Van die mooie lach tot aan dat hoge punt voor die rekentoets. Als zij van jongs af aan leren de mooie en goede dingen aan zichzelf te zien, zullen zij dit meenemen in hun volwassen leven.

5x signalen die erop wijzen dat je dochter onzeker is over haar lichaam

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.