Redactie
Redactie Opvoeden 23 dec 2021
Leestijd: 4 minuten

Kijken en cool doen: alles over jongens en verliefdheid

In hun kindertijd staat mama met stip op nummer één. Maar rond hun 10e maken ze zich geleidelijk los van hun moeder en ontdekken nieuwe liefdes. Jongens die verliefd zijn: hoe gedragen zij zich?

Jongens die verliefd zijn

Als kleuter kunnen jongens al uitbundig verliefd zijn. Op een meisje uit de klas, hun beste vriendje, de juf of op hun buurjongen van 21. Toch houdt verliefdheid nog weinig in. Hij speelt graag veel met zijn idool en maakt stralend z’n toekomstplannen bekend: later trouw ik met mama. Of met Sophie. Wellicht deelt hij een kusje uit of wil hij best de hand van zijn vriendinnetje vasthouden – maar meestal imiteert hij dat gedrag van ouderen.

Als ze 6 à 7 jaar oud zijn, breken de vrijgezelle tijden aan. Jongens spelen voornamelijk met andere jongens, want meisjes zijn stom en hooguit handig als je net verlegen zit om een squaw bij het indiaantje spelen. Moet ze wel bereid zijn om zich gillend aan een boom te laten vastbinden. Natuurlijk zijn er ook meisjes die met jongens blijven spelen, maar dat zijn vaak de wat jongensachtiger types. En met verliefdheid heeft dat al helemaal niets te maken.

Groepscodes en rolgedrag worden nu belangrijk. Onmannelijk gedrag wordt afgestraft: je bent toch geen meisje?!

Verliefd zijn is cool

Tegen de tijd dat ze in groep 7 zitten, gaan jongens zichzelf met de ogen van een ander bekijken. Ze maken zich zorgen om hun ontwikkeling en uiterlijk. Waar blijft die beloofde groeispurt? Veel meisjes zijn al bijna twee meter langer dan hij! En had hij altijd al zulk wanhopig haar?

Ook verandert hun kijk op meisjes. Plotseling is het ‘cool’ als je op Sophie of Emma bent. ‘Met iemand gaan’ verbetert je positie in de klas. Laat staan als alle meiden ‘op jou’ zijn. Toch stelt verkering hebben nog weinig voor, al gaat het bij een enkeling wel degelijk om diepere gevoelens.

Wat doen 10- tot 12-jarigen als ze een meisje leuk vinden? Stoer! Ze gooien eens een bal tegen haar rug, trekken aan haren, maken een hoop lawaai als ze in de buurt is en doen alles om haar aandacht te trekken – maar ze moet niet denken dat hij haar leuk vindt!

Soms wordt een verbintenis schriftelijk of via derden aangevraagd: ‘Hé! Wil jij verkering met mij / Ricardo?’ Zo ja, dan is de relatie een feit. Intieme contacten gaan echter nog niet verder dan ‘schuren’ op feestjes en voorzichtig wat strelen of (tong)zoenen.

Gekmakende hormonen

Geleidelijk beginnen de hormonen op te spelen. De eerste zaadlozing vindt plaats, en dat is zo’n prettige ervaring dat jongens die graag herhalen. Ze masturberen dan ook vaker dan meisjes. Helaas wachten puberende jongens twee complicerende factoren met een hoog frustratiegehalte.

  1. Meisjes rijpen eerder dan jongens; ze zijn gemiddeld twee jaar verder in hun ontwikkeling. Dus die jochies van hun eigen leeftijd keuren ze nauwelijks een blik waard. En dat terwijl jongens vaak verliefd worden op een meisje uit hun eigen klas.
  2. Ze hebben totaal geen vat op hun seksuele driften. Dat lichaam doet maar wat en reageert volkomen spontaan en onbeheersbaar op prikkels. Zit die arme jongen opeens weer met een erectie in de schoolbanken.

Er wordt nu veel gefantaseerd en gepiekerd. Hoe gaat dat, seks? Kán hij dat wel? Zagen die meiden er trouwens altijd al zo aantrekkelijk uit? Jongens selecteren nu in eerste instantie op uiterlijk. Dat is simpelweg een oerdrift: het zit in hun systeem om hun genetisch materiaal zoveel mogelijk te willen verspreiden. Dat wil zeker niet zeggen dat elke verliefdheid tot daden leidt. Omgekeerd hoeven ze niet verliefd te zijn om seks met iemand te (willen) hebben, al gaat hun voorkeur daar wel naar uit.

In feite is er een verdeling tussen romantisch en seksueel gedrag: ze raken seksueel opgewonden door naar het lichaam van een meisje te kijken, en kunnen liefde voelen als ze haar gezicht zien. Zo leren pubers het verschil tussen seks en liefde. En ze ontdekken waar hun seksuele voorkeur ligt: zijn ze homo, hetero of misschien wel bi?

Ondertussen wordt er volop geëxperimenteerd met zoenen, strelen en vingeren. Als ‘het’ dan eindelijk gebeurt, zijn jongens gemiddeld 16,8 jaar – iets ouder dan meisjes bij de eerste keer.

Symptomen van een jongen die verliefd is

  • Kijkt vaker en langer naar een meisje dan nodig is, of kijkt juist verlegen snel weg. Zijn pupillen verwijden zich bij oogcontact.
  • Zoekt toenadering: komt bij het groepje staan waarin zijn favoriet zich bevindt, toont gerichte interesse, raakt haar af en toe subtiel aan.
  • Maakt een grap en checkt dan onmiddellijk of zij lacht.
  • Kan nerveus worden als hij met haar praat: stotteren, verlegen lachen, een vuurrode kleur krijgen of juist (te) veel over zichzelf gaan praten.
  • Als hij met anderen praat of flirt, kijkt hij regelmatig even wat zij daarvan vindt. (Lijkt ze jaloers?)
  • Vertoont extra stoer en druk machogedrag als zij in de buurt is: stoeien met andere jongens, hard praten. Met dat laatste breidt hij zijn stemterritorium uit.
  • Krijgt plotseling meer aandacht voor zijn uiterlijk.

Een beetje verliefd? Over vlinders van 4 tot 15 jaar

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.