Redactie
Redactie Seksuele voorlichting 8 jul 2021
Leestijd: 3 minuten

Een beetje verliefd? Over vlinders van 4 tot 15 jaar

Blozen, verlegen worden, stralen als dat ene vriendje of vriendinnetje in de buurt is… Ja hoor, je kind is verliefd. Maar wat is dat precies? En waarin verschilt een puberliefde van kleuters in love?

Mama, ik heb vlinders in mijn buik

4-6 jaar: genegenheid

Of kleuters daadwerkelijk verliefd zijn, is moeilijk te onderzoeken. Wel denkt 42 procent van de kleutermoeders dat haar zoon of dochter weleens verliefd is geweest. Dit uit zich meestal door een sterk gevoel van genegenheid. Ze vinden iemand heel erg aardig en willen graag bij hem of haar in de buurt zijn. Ze worden dan ook blij als ze met hun verliefde kunnen spelen en verdrietig als die weg is.

Op deze leeftijd zijn kinderen lang niet altijd verliefd op een leeftijdgenoot van de andere sekse. Verbaas je dus niet als ze beweren ‘op’ de juf, hun vader, moeder of hun beste vriend of vriendin te zijn. Ook is er bij kleuters nog nauwelijks sprake van lichamelijke intimiteit. Knuffelen, elkaars hand vasthouden of zoentjes geven is er meestal niet bij. Gebeurt dit wel, dan is dat vaak omdat ze hiertoe worden aangemoedigd door de omgeving.

7-9 jaar: wil je verkering?

Ouders omschrijven de verliefdheid van hun kinderen in deze leeftijdscategorie als ‘echt verliefd’. In tegenstelling tot kleuters zijn ze het nu vaak wel op iemand van het geslacht waar ze op vallen. Gevraagd naar hun gevoelens noemen ze ‘kriebel in hun buik, blozen en een snel kloppend hart’. Vraag je naar een omschrijving van verliefdheid, dan zeggen ze: ‘Je wilt de hele tijd bij iemand zijn en je vindt hem heel aardig.’

Op deze leeftijd spelen jongens vaak alleen met jongens en meisjes alleen met meisjes. Dat leidt tot een bepaalde spanning tussen de seksen. Sommige kinderen zoeken deze spanning doelbewust op en proberen de afstand middels verkering te verkleinen. Meestal gaat het niet verder dan: ‘Wil je met mij gaan?’ en ‘Ja, ik ga met je.’ Ze doen dus nog niet veel samen.

Kind verliefd? Dé kans om het waardevolle levenslessen over liefde en relaties te leren

10-12 jaar: gevoelig

De verliefdheid van kinderen van deze leeftijd verschilt niet veel van de 7- tot 9-jarigen. Het komt alleen iets vaker voor. Is er eenmaal verkering, dan wordt er nog steeds zelden iets ondernomen met elkaar. Ook van enige intimiteit is meestal nog geen sprake. Vaak beperkt de relatie zich tot de status van het verkering hebben. Voor meisjes is dit vaak positief voor hun imago, bij een jongen hangt dat af van het feit of hij stoer is. In dat geval versterkt verkering hun ‘mannelijkheid’. Bij minder stoere jongens kan het een reden zijn om ze te pesten. Kortom, het ligt gevoelig op deze leeftijd.

13-15 jaar: lichamelijkheid komt er bij

Op 13-jarige leeftijd zegt negentig procent van de kinderen wel eens verliefd te zijn geweest. Driekwart van hen heeft ook al een keer verkering gehad. Opmerkelijk: als ze 15 zijn benoemen veel van hen de relatie die ze op hun 13e hadden niet meer als zodanig. Kennelijk krijgt verkering op deze leeftijd een heel andere betekenis. Begrijpelijk, want vanaf een jaar of 13 wordt verliefdheid steeds vaker gekoppeld aan de behoefte om te zoenen en te vrijen.

In het begin van de puberteit worden kinderen vooral verliefd op populaire jongens of meisjes. Het karakter van de ander doet er niet zo heel veel toe. Dit verandert naarmate kinderen ouder worden: dan zijn hun relaties ook op emotioneel vlak intiemer.

Verliefde meisjes: 5 meisjes vertellen over vriendjes en verliefd zijn

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.