Soraya Vogelaar
Soraya Vogelaar Emoties 15 jun 2021
Leestijd: 4 minuten

Kind verliefd? Dé kans om het waardevolle levenslessen over liefde en relaties te leren

Vroeg of laat komt dat moment waarop je kind verliefd wordt en heuse vlinders in de buik voelt. Maar relaties – en alle bijbehorende emoties – zijn ingewikkeld. Hoe bereid jij je kind daar enigszins op voor? Dit zijn waardevolle levenslessen over liefde

Zo leer je je kind waardevolle levenslessen over liefde

Wat doe je als je kind verliefd is? Moeder Katie Bingham-Smith heeft op een rij gezet welke levenslessen zij op liefdesgebied aan haar dochter wil meegeven.

Ze geeft aan dat haar dochter nog maar 13 is – te jong voor een serieuze relatie – maar ze heeft wel al een vriendje. Katie: ‘Ze gaan niet zonder toezicht op dates, en het is nog wat jong op 13-jarige leeftijd. Maar als ik haar nu haar eerste vriendje verbiedt, neemt ze stiekem verkering.’

Als je dochter op jonge leeftijd verkering krijgt, hoe ga je daar als ouder mee om?

Katie schrijft: ‘Ik ben me ervan bewust dat er nog voldoende tijd is voordat ze echt een serieuze relatie krijgt, maar ik wil wel dat ze deze inzichten al enigszins meekrijgt. Uiteindelijk moet ze zelf fouten kunnen maken en hiervan kunnen leren. Maar als ik terugkijk op mijn eigen relaties tijdens mijn pubertijd had ik met deze kennis mijn vriendjes anders behandeld.’

LEES OOK: 9 lieve foto’s: kinderen voor de eerste keer verliefd

Als je deze situatie herkent of zelf benieuwd bent naar hoe jij kind levenslessen kunt meegeven op het gebied van liefde en relaties, kun je de adviezen van Katie gebruiken. Ze schrijft de volgende richtlijnen voor haar dochter. Deze zijn prima van toepassing als een kind verliefd is, al wordt in de tips van Katie uitgegaan van het perspectief van een meisje en een heteroseksuele relatie. Maar deze adviezen kunnen natuurlijk in elke situatie gelden.

Deze levenslessen kun je meegeven als je kind verliefd is:

Het is niet jouw taak om een man zich comfortabel te laten voelen

Vrouwen zijn al snel geneigd om zich in te houden en te schikken naar de wensen van een ander. Zelfs als ze zich niet comfortabel voelen met de huidige situatie. Je mag best van mening of standpunt veranderen. Het is juist goed om aan te geven wat jij wilt. Laat je integriteit nooit in de steek voor een potentiële partner.

Laat je vriendinnen/vrienden nooit in de steek voor een partner

Uiteindelijk heb jij je vrienden altijd nodig. Natuurlijk kunnen vriendschappen verwateren. Maar over het algemeen blijven vriendschappen langer bestaan want de kans is groot dat er verschillende partners op je door de jaren heen op je pad komen. Koester dan je vrienden. Zij troosten je als je hart gebroken wordt. Onthoud dat je vrienden ook gevoelens hebben, voor hen is het ook niet fijn als je telkens afspraken met hen afzegt omdat je tijd door wilt brengen met je vriendje.

Probeer niet op je partner te gaan lijken, maar blijf dicht bij jezelf

Het is altijd belangrijk om dicht bij jezelf te blijven. De kans is erg klein dat je ooit echt alles gemeen hebt met elkaar. Dat zou ook maar saai zijn. Als jullie bij elkaar passen, hoeft dit niet te betekenen dat jullie in alles hetzelfde zijn. Het is een teken van een goede relatie als jullie verschillen juist ook jullie band versterken.

LEES OOK: 5x Wat je kind van jullie relatie kan leren

Het is oké om jezelf een beetje te verliezen in de liefde, maar blijf je altijd herinneren wie je bent

De eerste fase van je verliefdheid of relatie is geweldig en vol verwondering. Jullie zijn nog volop bezig met elkaar leren kennen en natuurlijk laat je dan weleens je hobby schieten. Maar krijg op den duur ook weer het ritme in je leven terug. Dat is tenslotte toch de reden dat hij of zij voor je gevallen is. Als een partner wil dat je alle dingen opgeeft die jou juist jezelf maken, is dat niet liefde maar controle uitoefenen. De ware Jacob wil juist dat jij honderd procent jezelf bent.

Verontschuldig je nooit voor je gevoelens

Een van de waardevolle levenslessen over liefde: of je nu gevoelig bent, aangeeft dat je verliefd of gekwetst bent: schaam je er niet voor en het zou nooit zo moeten zijn dat je hier excuses voor aanbiedt. ‘Sorry dat ik huil’ of ‘Sorry maar je hebt mijn gevoelens gekwetst’. Het is goed als je deze dingen aangeeft, maar je hoeft er geen sorry voor te zeggen. Je kunt niks doen aan wat je voelt, een gevoel is er nu eenmaal. Zie ze dus niet als iets dat je fout doet, ze horen bij wie je bent.

Closer worden met je kind? 9 tips van een orthopedagoog

Wees niet bang om harten te breken

Een relatie beëindigen is moeilijk, maar wel goed om te doen als het nodig is. Veel mensen blijven langer dan gewenst in een relatie omdat ze zich schuldig voelen. Onthoud dat het voor jullie allebei beter is als je eerlijk bent.

Als je kind liefdesverdriet heeft: handige tips om erover te praten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.