Janneke Juffermans
Janneke Juffermans Puber 7 jul 2021
Leestijd: 4 minuten

Hangende pubers in de zomervakantie? Zo krijg je ze in actie!

Prima als ze lang in bed liggen en veel en vaak op hun smartphone willen scrollen of languit op de bank willen Netflixen in de vakantie. Maar moet dat nu echt de hele dag? Tien ideeën om pubers van de bank af te krijgen in de vakantie. Geen hangende pubers, maar knallende pubers!

Lekker aan de bak met die pubers!

 

Bijbaantje

  1. Een open deur, maar nog steeds de beste manier: een bijbaantje. Belangrijkste argument om de puber zelf te overtuigen: het levert geld op. Check eerst vanaf welke leeftijd je kind mag werken en hoeveel het ongeveer gaat verdienen, want voor elke leeftijd gelden andere eisen. Pas vanaf 13 jaar mogen kinderen bijvoorbeeld klusjes doen of vakken vullen in een winkel. Overleg vervolgens en laat hem of haar zoveel mogelijk zelf initiatief nemen. Afhankelijk van de leeftijd of het karakter kun je er natuurlijk wel een beetje bij helpen.

Zelf denken, want dat kunnen pubers heel goed

  1. Zet de puber zelf aan het denken over plannen voor de vakantie. Afspreken met vrienden, een dagje weg, of misschien samen een uitje naar de bios of naar de stad – wie weet wat voor leuke ideeën er op het lijstje komen.

Klusjes

  1. Verzin een paar klusjes in huis (en bedenk daar ook een passende beloning bij). Het hoeft natuurlijk geen slavenarbeid te worden, maar je mag best van je puber vragen dat hij of zij wat doet in huis. Je bent tenslotte geen bediende en misschien moet je zelf nog wel heel hard werken voordat je vakantie kunt houden. Elke dag de vaatwasser uitruimen, twee keer per week de was ophangen, in het weekend de douche schoonmaken, wat dan ook. Bijkomend voordeel: je kind leert verantwoordelijkheid te dragen voor het huishouden.

Je kunt zelf klussen afspreken, maar je kunt je puber ook laten kiezen. Stel in dat geval een lijstje op met een aantal klussen en geef de keuze: deze week moeten er twee gedaan worden.

Enne, over die beloning: als je het even wat harder wilt spelen, kun je hen ook laten betalen als ze hun klusjes niet doen.

Weekje op kamp

  1. Misschien vindt je puber het leuk om een weekje op kamp te gaan. Er zijn allerlei soorten kampen: van ontspannen vakantiereisjes in Nederland of over de grens tot actieve sportkampen (zeilen, freerunning, skiën, voetbal, alles is mogelijk), musicalkampen, survivallen, Expeditie Robinson, kampen om angsten te overwinnen – een uurtje googlen levert vast wat op wat bij jouw kind past. En nee natúúrlijk wil je niet dat je puber het gevoel krijgt dat hij of zij moet ophoepelen, maar stiekem is het wel lekker rustig.

Tripje in Nederland

  1. Laat je kind zelf tripjes maken in Nederland. De Jongerentoer bestaat niet meer (en de Tienertoer al heel lang niet meer), maar bij de NS kunnen tieners nu dagkaarten kopen voor 7,50 euro. Leuk om ze er met vrienden op uit te sturen naar bijvoorbeeld het strand, een pretpark of een stad.

Logeerhond of -poes

  1. Als je zelf geen huisdier hebt, regel dan eens een logeerhond of -poes. Tieners vinden het vaak heel leuk om daar een tijdje mee op te trekken. En na de logeerpartij hoeven ze zich er niet meer mee bezig te houden.

Iets nieuws leren

  1. Pols of je puber het leuk vindt om iets nieuws te leren. Laat hem of haar bijvoorbeeld zelf leren naaien (en eigen kleding maken) met YouTube-tutorials, een boekenkast timmeren, zeep maken, fotograferen, skateboarden

Pimp de slaapkamer

  1. Pimp de slaapkamer. Misschien klaagt je tiener al maanden dat er nu écht iets moet gebeuren aan die lelijke, saaie slaapkamer. Wel, dit is het moment. Ook handig voor jou, want dan hoef je het niet alleen te doen.

Logeerfeestje

  1. Stel je huis ter beschikking voor een logeerfeestje. Op de slaapkamer, in de woonkamer of in de tuin, niets is leuker dan logeren met vrienden en tot diep in de nacht fluisteren of giechelend door het huis sluipen. Laat ze het feestje helemaal zelf plannen, inclusief boodschappen doen en koken (of pizza’s in de oven schuiven).

Ok dan, even lekker chillen op de bank

  1. En – eerlijk is eerlijk – dit laatste idee is niet bedoeld om de pubers ván de bank te krijgen, maar juist om ze er soms maar gewoon op te laten liggen. Want hé, ze hebben wel net een misschien enerverend schooljaar achter de rug en het hoort bij hun leeftijd dat ze lang en veel willen chillen. Hun slaapritme is anders, dus ze komen er halverwege de dag pas uit. En verder willen ze geen gezeur aan hun hoofd. Lekker vegeteren, laat ze af en toe ook maar gewoon. En als je dat nóg leuker voor ze wilt maken, ga dan gewoon eens samen gamen of samen bingewatchen.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.