Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Ouders 25 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Denk jij te veel na? 4 x psychologische trucjes die kunnen helpen

Hart versus hoofd, gevoel versus verstand, en intuïtie versus feiten: het lijkt wel een eeuwige strijd. Betrap jij jezelf erop dat je moeilijk beslissingen kan nemen omdat je te veel nadenkt? Of vind je het moeilijk om van momenten te genieten omdat je in je hoofd alweer bezig bent met een volgende taak? Dan wil jij deze psychologische trucjes toepassen.

Door namelijk wat minder na te denken, kom je dichter bij je gevoel. En dat betekent echt niet dat je van zonsopgang tot zonsondergang met je yogamatje moet paraderen, maar daardoor houd je de boel wellicht wel wat meer in balans.

Minder nadenken

Niets zweverigs aan dus: psychologische trucjes waarmee jij wat rust in je hoofdje krijgt.

1. Wees brutaal

Volgens auteur Gretchen Rubin kom je gemakkelijk uit je hoofd door soms brutaal te durven zijn. Nu bedoelen we niet dat je je als een aso moet gaan gedragen, maar een sassy kantje heeft nooit iemand kwaad gedaan. Geen smalltalk met gewenste vragen en voorspelbare antwoorden, maar juist ietwat brutale vragen. Wedden dat het een verrassend gesprek oplevert waarbij jij (en de ander) vanuit oprechtheid praten?

2. Mediteer

En voor als jij denkt dat dit alleen bedoeld is voor yogi’s: think again. Studies van Harvard, Yale en Princeton bewijzen het keer op keer: door te mediteren activeer je het ‘ik-deel’: een deel in je brein dat verantwoordelijk is voor onze gedachten over onszelf. Als jij dus te veel nadenkt, is dit wellicht dé oplossing voor jou.

3. Doe iets spontaans

Dat is voor een overthinker makkelijker gezegd dan gedaan, maar je zult verrast zijn hoe snel jij jezelf kunt veranderen. Als jij een leuke vrouw in een mooie outfit ziet lopen, denk dan niet na maar geef een complimentje! Zie je de postbode fluitend voorbijkomen, zwaai dan even. Als je begint met kleine spontane dingen, zul je zien dat je na een tijdje ook bij grotere beslissingen niet meer zoveel nadenkt.

4. Onderzoek je hoofd

Nouja. Niet letterlijk. Maar neem wel je gedachten eens onder de loep. Waarom denk je zoveel na over die keuze? Waarom denk je zoveel aan de toekomst? Zijn er misschien dingen waar je stiekem heel erg bang voor bent? Of heb je geen vertrouwen in jezelf, en de mensen in je heen? Vaak liggen er diepe emoties achter onze gedachten, die we alleen kunnen detecteren door een portie zelfreflectie.

En als deze dingen nog altijd niet lijken te werken, heb je een goed excuus om een lekkere massage te boeken!

3x opvoeden volgens de principes van de Dalai Lama

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.