Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Opvoeden 23 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Waarom mindfulness goed is voor kinderen (en je er niet jong genoeg mee kunt beginnen)

Volgens jeugdpsycholoog Charlotte is het een goed idee om kinderen al jong kennis te laten maken met mindfulness en yoga: “Er wordt zoveel van kinderen gevraagd en verwacht. Mindfulness staat voor bewust aanwezig zijn in het hier en nu, afstappen van de automatische piloot en alle aandacht richten op waar je op dat moment mee bezig bent. Ook voor kinderen met ADHD en autisme kan mindfullnes goed toepasbaar zijn.”

In een reeks onderzoeken liet Dr. Khalsa de helft van de kinderen op school traditionele gymlessen volgen, de andere helft kreeg in dezelfde tijd yoga. De resultaten zijn behoorlijk pro-yoga: bijna alle kinderen voelden zich beter gefocust, veerkrachtig en konden emotioneel beter dealen met stress.

Mindfulness op school

Steeds vaker worden, ook in Nederland, mindfulnesscursussen aangeboden voor kinderen. Charlotte: “Op sommige scholen zijn er al vaste momenten voor mindfulnessoefeningen. Kinderen kunnen hierdoor leren zich beter te concentreren, een positiever zelfbeeld te ontwikkelen en emoties beter te begrijpen. Jonge kinderen identificeren zich bijvoorbeeld vaak met het gevoel dat ze hebben. Door met aandacht naar gevoelens te kijken in de vorm van een ‘weerbericht’, leren kinderen dat emoties er mogen zijn en dat het gedurende een dag ook steeds anders kan worden. Zo kan het het ene moment onweren van binnen, waar het een paar uur later weer zonnig kan zijn. Deze oefening komt uit de methode ‘Stilzitten als een kikker’ van Eline Snel.”

Mindfulness speciaal voor kinderen: fijne oefeningen voor thuis

Oefenen

Mindfulnessoefeningen kunnen vrij gemakkelijk geïntegreerd worden in de opvoeding, legt Charlotte uit. “Leer kinderen oefenen hun aandacht bewust te richten op bepaalde gewaarwordingen, door bijvoorbeeld afwisselend op verschillende zintuigen te focussen. Wat hoor, zie en voel je eigenlijk als je buiten loopt? En leer kinderen hun aandacht eens te richten op hun ademhaling als ze in bed liggen. Bijvoorbeeld door te letten op hoe hun buik op en neer gaat. Dit zorgt vaak voor meer rust in het hoofd, waardoor kinderen sneller in slaap kunnen vallen. Bij de methode van Eline Snel is ook een app te downloaden waarop je oefeningen kunt beluisteren samen met je kind.”

Bovendien heeft je kind er profijt van als jij je zelf bezig houdt met yoga, meditatie of mindfulness. “Vaak zie je kinderen profiteren als ouders mindfulnessoefeningen voor zichzelf toepassen. Als ouder leer je bijvoorbeeld minder vanuit de automatische piloot op te voeden, met meer aandacht naar je kind te kijken en extra te genieten van kleine momentjes samen.”

Mindfulness voor kinderen: 4 apps om rust te creëren in dat koppie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.