Maaike van de Graaf
Maaike van de Graaf Ouders 6 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Dit moeten ouders – volgens experts – doen voor goed co-ouderschap

Co-ouderschap is allesbehalve makkelijk en vereist van beide ouders flexibiliteit. Voor veel ouders is het lastig om een goede balans te vinden, maar gelukkig zijn er experts die tips kunnen geven voor soepel co-ouderschap.

In dit artikel delen we hun adviezen.

Co-ouderschap: zo verloopt het soepel

1. Blijf communiceren en gebruik je kind niet als doorgeefluik

Volgens experts is het absoluut niet goed om je kind te gebruik als boodschapper om bepaalde zaken door te geven aan je ex-partner. Je zal toch echt zelf de stap moeten nemen om open te blijven communiceren, hoe moeilijk dat soms ook is. Experts raden dan ook aan om direct te communiceren, alleen via die weg kun je miscommunicatie en misvattingen voorkomen.

2. Gebruik samen een agenda

Een andere tip die experts geven is het delen van een gezamenlijke agenda. Download bijvoorbeeld een app waar jullie beiden afspraken en herinneringen inzetten. Op die manier weten niet alleen jij en je ex-partner waar jullie aan toe zijn, maar kunnen jullie ook vroegtijdig jullie kinderen op de hoogte brengen. Ook maakt het het plannen van afspraken en vakanties makkelijker.

3. Maak van beide huizen een veilige plek

Er is niks belangrijkers voor een kind dan een veilig en warm huis en dus is het zaak dat jij en je ex-partner beiden jullie best doen om je kind een fijn thuis te geven. Volgens experts rekenen kinderen er onbewust op dat hun ouders hen beschermen en verantwoordelijk zijn voor hun veiligheid. Het is dan ook zaak dat beide ouders zich bekommeren om de veiligheid en bescherming van hun kind, ook door te bouwen aan een veilige thuishaven.

4. Praat nooit slecht over je ex-partner

Volgens experts is er een belangrijk ding dat je in je oren moet knopen en dat is dat jij en je ex-partner voor een scheiding hebben gekozen, niet je kinderen. Het is dan ook uit den boze om in het bijzijn van je kind slecht over zijn of haar vader of moeder te praten. Hoe verleidelijk het ook kan zijn om af en toe een snauw te geven, doe dat niet. Je kind zal daarmee in een spagaat terechtkomen en worstelen met strijd.

5. Zit maandelijks om de tafel

Of jij en je ex-partner nou wel of niet goed door een deur kunnen, het is belangrijk om in iedere maand even bij elkaar te komen. Bespreek wat jullie fijn vonden, wat minder goed ging en heb het over de fysieke en mentale gezondheid van je kind. Naast dat jullie beiden elkaar zo op de hoogte houden, geven jullie ook een goed voorbeeld aan jullie zoon of dochter. Ze leren dat het goed is om altijd met elkaar te communiceren, ook als je niet meer bij elkaar bent.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Parents.com

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.