Redactie
Redactie Hobby en sport 19 jun 2018
Leestijd: 1 minuut

Terugkerende blaar bij grote teen

antwoord

Er is waarschijnlijk sprake van een zogenaamde bunion. Een bunion is een geïrriteerde (of soms ontstoken) zwelling die aan de grote en kleine teen kan voorkomen. Bij deze tenen zit het bot net onder de huid. Daartussen bevindt zich een slijmbeurs (zoals ook bij de elleboog en de heup) die zorgt voor 'smering' van het gewricht. Bij een bunion kunnen al deze structuren aangedaan zijn.

De kans op het ontwikkelen van een bunion zijn groter bij mensen met een brede voorvoet of bij standsafwijkingen van de teen zoals een hamerteen.
De meest voorkomende oorzaak is echter het dragen van verkeerd schoeisel. Door het dragen van knellende schoenen is er een voortdurende druk op de buitenste tenen.

De eerste behandeling bestaat uit het dragen van bredere schoenen die niet tegen de aangedane teen drukken. Doorprikken van de blaar heeft dus niet veel zin. Nu het zomer wordt, zouden slippers verlichting van de klachten kunnen geven. Indien dit na verloop van tijd geen verbetering geeft, raad ik je aan de huisarts het verder te laten beoordelen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.