Redactie
Redactie Emoties 19 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Steeds vragen stellen

antwoord

Sommige kinderen willen alles weten en vragen daarom heel veel. Er zijn ook kinderen die veel vragen stellen om houvast te krijgen. Of ze blijven erin hangen, omdat het ze niet lukt om te stoppen met vragen. Voor ouders is dat behoorlijk vermoeiend en het kan uiteindelijk ook gaan irriteren waardoor we op een manier reageren die niet helpt. 

En paar suggesties om de vloedgolf aan vragen van je kind af te remmen: 

  • Je kunt afspraakjes maken met een kind. Als hij begint met vragen stellen over een onderwerp, kun je aangeven hoeveel vragen hij mag stellen om hem zo te helpen het te beperken.
  • Ook kun je momenten afspreken waarop hij wel vragen mag stellen en momenten waarop hij dat niet mag. Bijvoorbeeld: onder het avondeten stel je geen vragen, maar als ik je naar bed breng mag je tien minuten alle vragen stellen die je wil.
  • Je kunt moeilijke vragen ook opschrijven en de antwoorden erop op een afgesproken moment samen opzoeken op bijvoorbeeld internet. Zo leer je hem om zelf antwoorden te zoeken voor als hij wat ouder is en bovendien dam je het zo in. 
  • Verplaats je – ook als je het afkapt – in je kind en verwoord voor hem waarom je hem afremt. Vertel dat je begrijpt dat hij graag dingen wil weten en dat dat ook prima is, maar dat het probleem is dat je niet altijd overal antwoord op kan en wil geven dus dat jullie daar wat over gaan afspreken. Zo maak je duidelijk dat je niet je zoon afwijst maar het alsmaar vragen stellen een halt toe roept
  • Voor sommige kinderen kan het helpen om het vragen stellen visueel af te kappen. Door een handgebaar van ‘stop’ te maken of het desnoods te tekenen met een groot kruis erdoor. Dat kan helpen om het mapje in hun hoofd zeg maar te sluiten. Vaak helpt het dan het beste als je er ook bij zegt wanneer hij er wel weer over mag beginnen. 
  • Als het je kind niet lukt te stoppen, kun je hem vertellen dat je het vragen stellen over een bepaald onderwerp nu even gaat negeren. Door dit te benoemen ben je duidelijk en geef je ook aan dat je niet je kind negeert maar het vragen stellen. 
  • Probeer hoe dan ook niet te groot of boos te reageren. Rustig blijven en er goeie vaste afspraken over maken, helpt meestal het beste. Je kind doet het tenslotte niet om jou te pesten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.