Redactie
Redactie Opvoeden 19 jun 2018

Thuiskomen na uitgaan

antwoord

Jongeren van deze leeftijd zien meestal de bezwaren van ouders rond het alleen naar huis komen niet. Dat hoort er ook een beetje bij. Ik vind dat jullie gelijk hebben dat ze nu te jong is om op die tijd alleen naar huis te komen via deze route en ik zou daar inderdaad heel duidelijk in zijn: dat gebeurt dus niet. Als dat wat jullie betreft vaststaat, is de volgende stap om dat met haar te bespreken. Betrek haar bij het bespreken. Dit stukje staat vast, maar ze mag zelf meedenken over de andere opties en de invulling ervan. Dat willen pubers graag, het geeft ze het gevoel dat ze wat te zeggen hebben en dat ze gehoord worden.

 • Laat haar weten dat jullie er nog eens goed over nagedacht hebben en hebben besloten het nog niet goed vinden dat ze alleen naar huis komt.
 • Licht kort jullie bezwaren toe en verplaats je ook in haar mening hierover. Zeg dat je die snapt, maar dat jullie het voor nu te gevaarlijk vinden en zelf niet de hele nacht in spanning willen zitten.
 • Bedenk samen nogmaals alle opties die wel goed zijn en schrijf deze op. Een paar ideeën:
  – slapen bij een vriendin
  – vriendin slaapt bij haar en ze fietsen samen
  – één van jullie haalt haar op
  – taxi nemen
  – met iemand meerijden
 • Bedenk samen welke van de opties haalbaar zijn en hoe ze, ook al hebben ze niet allemaal jullie voorkeur, toch uitvoerbaar zijn.
 • Beslis in het gesprek hoe het er vanaf nu gaat uitzien en spreek een periode af om het uit te proberen. Evalueer daarna. 

Mijn idee van de oplossing?
Spreek met haar af dat jullie per week kijken welke van de oplossingen op die avond haalbaar of mogelijk is. Spreek af dat ze bijvoorbeeld 1x per maand met de taxi mag en 1x per maand opgehaald kan worden (in overleg wanneer). De rest moet ze oplossen met bij iemand slapen of iemand bij haar. Zo delen jullie beiden de gevolgen van het ‘niet in de buurt van uitgaansmogelijkheden wonen’. Tenslotte is het jullie keus om haar niet alleen te laten gaan én niet in de stad te wonen, dus zullen jullie voorlopig ook even moeten meedelen in de minder leuke opties (taxi betalen of ophalen). Zo maak je het voor iedereen te doen en moet het vast lukken. Per jaar zou ik bekijken hoe jullie erin staan en opnieuw een beslissing nemen.

Reageer op artikel:
Thuiskomen na uitgaan
Sluiten