Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Gedrag 18 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Onderzoek: dit is waarom 14 jaar de gevaarlijkste leeftijd is

Het is geen geheim dat tieners niet vies zijn van risico’s. Het opzoeken van grenzen, avonturen en het uitproberen van nieuwe dingen zijn nu eenmaal een aantal dingen die bij hun cognitieve ontwikkeling horen. Maar wist je ook dat er één levensjaar in het bijzonder heel gevaarlijk is? Uit onderzoek blijkt namelijk dat veertien de gevaarlijkste leeftijd is.

Nouja, 14,38 jaar om precies te zijn.

Waarom het veertiende jaar zo gevaarlijk is

Wanneer jij een kind van deze leeftijd hebt, zal dit misschien geen verrassing voor je zijn, maar wist je dat ook de wetenschap deze ondervinding ondersteunt?

Uit onderzoek blijkt namelijk dat tieners op een gemiddelde leeftijd van 14.38 jaar het meeste gevaar lopen. Neurowetenschapper Sarah-Jayne Blakemore geeft in haar boek Inventing Ourselves: The Secret Life of the Teenage Brain een aantal redenen hiervoor. De meest opvallende zijn:

Ze schamen zich vaker

Uit een onderzoek van Harvard blijkt dat kinderen rond hun veertiende levensjaar zich vaker schaamden. Dit is getest door twee groepen met elkaar te vergelijken. De ene groep kreeg te horen dat er meegekeken werd met hun leeftijdsgenootjes. De andere groep werd daarentegen verteld dat er niemand meekeek. Wat bleek? Bij de tieners die dachten dat ze bekeken werden, waren delen in de hersenen actief over zelfreflectie en schaamte.

Gedrag van vrienden

We weten ondertussen dat de dynamiek van een groep invloed heeft op je gedrag. Vooral bij tieners kan die dynamiek veel verschil maken. Zo werd er tijdens het onderzoek gekeken naar het rijgedrag van tieners (via een videogame). Er werd gekeken naar de manier van rijden bij tieners wanneer ze alleen waren, en wanneer er vrienden aanwezig waren. Wat bleek? Tieners tussen 13-16 jaar waren meer geneigd om door het gele licht te rijden in het bijzijn van hun vrienden.

Slecht in het herkennen van emoties

Een andere reden dat Blakemore in haar boek noemt is dat tieners minder goed belangrijke emoties kunnen herkennen. Jij vraagt je nu natuurlijk af waarom dit gevaarlijk is. Volgens de psychologie is het daadwerkelijk belangrijk om emoties te kunnen herkennen. We zijn van nature geprogrammeerd om angstige emoties te herkennen, zodat we weten dat er gevaar dreigt. Bij tieners is deze herkenning minder goed, waardoor ze gevaarlijke situaties minder goed zullen herkennen.

Tieners leren niet van straf

Blakemore vergeleek tieners met volwassenen en keek naar het effect van beloningen en straffen. Ze komt tot de conclusie dat beide groepen even positief reageerden op beloningen, terwijl er bij het afstraffen een duidelijk verschil te zien was. Tieners leerden beduidend minder goed van de straffen dan de groep met volwassenen.

Zo help je jouw puber door stressvolle periodes op school

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.