Redactie
Redactie Eten en Voeding 19 mrt 2020
Leestijd: 3 minuten

7 Tips en tricks om je kinderen (nog) meer verschillende dingen te leren proeven

Sommige kids eten alles, andere kindjes zijn iets kieskeuriger en nog een paar lusten gewoon helemaal niets. Zo lijkt het tenminste. Gelukkig zijn er genoeg tips en tricks om je kinderen van alles te laten proeven. En of ze het daarna nu lekker vinden of niet: ze proberen het in ieder geval wel!

Leer je kinderen nog meer verschillende gerechten proeven

Eten en kinderen = lastig. Niet altijd, maar soms willen die mini’s gewoon niets anders proberen of überhaupt niet eten. En dat is normaal, want deze fase maakt elk kind mee, maar met deze tips en tricks zullen ze een nieuw gerecht in ieder geval even proeven.

1. Wees creatief met eten

Houdt je kindje niet van gekookte bloemkool, wortels of broccoli? Maak het dan eens op een andere manier klaar. In de oven bijvoorbeeld, zodat het knapperig blijft. En van sommige soorten groente zoals pompoen, courgette en paprika kan je heel gemakkelijk een pastasaus maken of soep. Zoete aardappel uit de oven lijkt op patat en dat kan je ook met wortels doen.

2. Betrek je kind bij het eten

Neem je kind mee naar de supermarkt en kies samen het avondeten uit, hoe leuk is dat! Kan je meteen uitleggen wat alles is en of het in de grond groeit of aan een plant. Ze zullen daarna nieuwsgierig zijn naar de smaak.

3. Kook samen

Betrek je kindje bij het koken en ga samen de keuken in. Hoe ouder je kind is, hoe meer hij kan doen. Van groente wassen tot snijden, van roeren in de pan tot de oven bedienen en op een gegeven moment zelfs afgieten en een hele maaltijd in elkaar flansen.

Door ze te betrekken bij het hele proces, begrijpen ze beter wat ze eten. En tussendoor kunnen jullie natuurlijk alvast voorproeven!

4. Laat je kind wennen

Meteen opeten hoeft echt niet, als je dat loslaat ontspan je zelf meer en zal het aan tafel ook relaxter zijn. Laat je kind in ieder geval iets vasthouden zodat hij de structuur kan voelen. Misschien stopt ‘ie het daarna zelfs wel in z’n mond en anders komt echt eten de volgende keer. Spelen met eten kan heel leerzaam zijn!

5. Eet samen en aan tafel

Plan samen eetmomentjes in, zo’n routine vinden kinderen fijn. Ze weten wat ze te wachten staat, dus dat ze gaan eten. En zien eten, doet eten. Zet wat verschillende soorten snacks neer, bijvoorbeeld: wortels, komkommer, stukjes paprika en een paar tomaatjes.

Laat je kinderen lekker zelf kiezen wat ze willen en kijk of ze de rest in ieder geval willen proeven. Vertel erbij dat ze het niet op hoeven te eten als ze het niet lekker vinden, maar laat ze keer op keer hetzelfde proeven. Wist je namelijk dat je iets meerdere keren, volgens het Voedingscentrum zelfs 10-15 keer, geproefd moet hebben om de smaak te leren kennen en het wel of niet lekker te vinden?

6. Dwing je kind nooit om iets te proeven

Dwingen om te eten werkt alleen maar averechts en je kind zal daardoor juist een afkeer krijgen van eten. Wil hij echt helemaal niets? Dan is dat maar even zo, je kind zal zichzelf echt niet verhongeren en gaat op een gegeven moment wel eten.

Probeer toch wel elke keer om wat aan te bieden en een hapje proeven is al heel goed. Maak iets leuks en ontspannen van het eten, dan komt de rest vanzelf.

7. Biedt meerdere soorten eten aan

En dat hoeft echt niet heel veel werk te zijn, maar schep bijvoorbeeld twee soorten groente op. Eet je kind maar een soort en proeft ‘ie van de ander? Well done! Zo leert hij verschillende soorten smaken kennen en zal hij de volgende keer misschien wel alles lekker mee eten.

Dit artikel is geschreven door Laurien Bleeker.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Todays Parent

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.