Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Gezondheid 8 apr 2022
Leestijd: 3 minuten

Lekker door de modder rollen: 5x tips om het immuunsysteem van je kind te verbeteren

Eén van de grootste zorgen van een ouder is de gezondheid van hun kinderen. Als het kon zou je ze voor iedere verkoudheid behoeden, en wens je dat ze nooit ziek zullen worden. Toch is dat niet de realiteit. Een goede gezondheid begint bij een sterk immuunsysteem. Maar hoe kun je als ouder bijdragen aan het immuunsysteem van je kinderen? Deze tips kunnen helpen.

Want laten we eerlijk wezen: met het wisselende weer de laatste weken kan ons immuunsysteem wel een boost gebruiken.

Immuunsysteem van je kind verbeteren

Een immuunsysteem is als het ware een netwerk van cellen tot organen waarbij het lichaam zich kan verweren tegen ziekteverwekkers en ‘verkeerde’ bacteriën. Voor zowel kinderen als volwassenen is het belangrijk om dit immuunsysteem zo sterk mogelijk te houden.

Zo zorg je ervoor dat je kinderen een boost krijgen.

1. Laat ze vies worden

Jawel, het klinkt misschien tegenstrijdig maar een dosis bacteriën is precies wat jouw kind nodig heeft. Meerdere onderzoeken hebben namelijk vastgesteld dat wanneer kinderen worden blootgesteld aan vuilheid, daar op latere leeftijd profijt van hebben. Het zou hun immuunsysteem namelijk versterken. Je kunt je natuurlijk ook wel bedenken dat dit niet betekent dat je je kind van gevaarlijke en giftige schoonmaakmiddelen moet laten snoepen, maar wat geklieder in de modder is zo slecht nog niet.

2. Vitamines en supplementen

Of je kind net uit de luiers is of naar de middelbare school gaat, extra vitamines en supplementen kunnen de gezondheid van je kind ondersteunen. In het onderstaande schema kun je precies zien wat de aanbevolen hoeveelheid vitamines en mineralen is voor jongens en meisjes tussen 9 en 13 jaar.

3. Voldoende slaap

Een uitgerust kind wordt over het algemeen minder snel ziek dan een moe en uitgeput kind. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat je immuunsysteem herstelt wanneer je slaapt. Wanneer kinderen dus te weinig slaap krijgen, heeft het lichaam niet genoeg tijd om zich te kunnen herstellen, met als resultaat dat het immuunsysteem zwakker wordt. Op lange termijn kan het zelf meedragen aan diabetes en hart problemen. Is jouw kind een slechte slaper? Dan kunnen deze voedingsproducten wellicht helpen.

4. Kijk uit met antibiotica

Wanneer je kind een infectie heeft, zal de dokter waarschijnlijk een dosis antibiotica voorschrijven. Dit kan zeker helpen wanneer je zoon of dochter een infectie heeft, maar toch wil je uitkijken met deze kuren. Je wilt er het liefst voor zorgen dat je kind niet te vaak een antibiotica kuur neemt. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je kind resistent wordt. Ook is het belangrijk dat je zoon of dochter de hele kuur afmaakt. Ook wanneer de infectie na twee dagen over lijkt te zijn is het belangrijk dat alle antibiotica genomen wordt. Ten slotte is het belangrijk dat de antibiotica alleen genomen wordt wanneer dit echt nodig is. Bij een verkoudheid gaat antibiotica namelijk niets helpen.

5. Moedig ze aan om te sporten

Het kan natuurlijk nooit kwaad om actief te zijn. Nu zal sporten veel voordelen hebben voor het immuunsysteem van je kinderen. Sporten stimuleer namelijk de aanmaak van witte bloedcellen, en laat je deze nu net nodig hebben voor een sterk immuunsysteem. Daarbij kan een zweetsessie ervoor zorgen dat je bacteriën kwijtraakt. Dat betekent echt niet dat je je kinderen uren naar de sportschool moet sturen, maar een potje voetbal kan al voldoende zijn.

Disclaimer: Wij zijn een informatief platform en onze redacteuren hebben geen medische achtergrond. Ondanks dat wij schrijven over gezondheidsklachten en aandoeningen (gebaseerd op wetenschappelijke bronnen), kunnen wij geen adviezen geven met betrekking tot de gezondheid van onze lezers. Dus heb je vragen over je eigen gezondheid of die van je kind? Raadpleeg dan altijd de huisarts.

Als je kind geen vlees, dus vega of vegan wil eten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.