Soraya Vogelaar
Soraya Vogelaar Opvoeden 11 mei 2022
Leestijd: 3 minuten

7 tips als je als introverte ouder een extravert kind opvoedt

Als jij jezelf moet beschrijven kom je al gauw uit op rustig, terughoudend en misschien een tikkie verlegen. Jij hoeft niet zo nodig in het middelpunt van de belangstelling te staan. Maar je kind daarentegen is juist totaal het tegenovergestelde, een echte extravert. Hoe ga je daarmee om in de opvoeding?

Jullie verschillen van elkaar als dag en nacht, maar toch zul je jouw kind moeten accepteren zoals hij is, en hem zo goed mogelijk in zijn waarde laten.  Hoe doe je dat als introverte ouder van een extravert kind?

Als introverte ouder een extravert kind opvoeden

De volgende tips helpen je op weg.

1. Laat je kind zoveel mogelijk afspreken met vrienden

Extraverte kinderen zijn vaak heel sociaal. Ze kunnen babbelen met jan-en-alleman. Maar de kans is groot dat jij juist wat meer houdt van dingen alleen doen. Dit kan prima samengaan door je kind leuke dingen te laten doen met vrienden.  Dit houdt hem of haar niet alleen lekker bezig, maar zorgt er ook voor dat alle sociale vaardigheden zich optimaal ontwikkelen.

2. Creëer een momentje stilte voor jezelf

je kind kan je eindeloos de oren van je hoofd kletsen. Dit kan soms knap vermoeiend worden, al houd je nog zoveel van je kind. Nu hoef je je kind echt niet op te voeden tot een miniversie van jezelf. Je kunt ook heel simpel afspreken dat je elke dag even een half uurtje of een uurtje hebt waarin je niet gestoord wilt worden of in ieder geval wat rust en stilte hebt.

3. Probeer zijn of haar extraverte kant niet teveel te beïnvloeden

Zoals je zelf al hebt gemerkt, hebben jullie twee totaal verschillende persoonlijkheden. Omdat jij de ouder bent, kan het al snel gebeuren dat alle regels meer passen bij jou introvertere levensstijl. Zonde. Want door je extraverte kind leer je nieuwe kanten kennen van je eigen sociale ik. Neem zo nu en dan dus een stapje naar achteren en laat je kind de leiding nemen. Zo zie je nog meer waar zijn of haar expressieve extraverte kant goed voor is.

Is je kind stil en afwachtend? 10 tips voor ouders van een introvert kind

4. Creëer een plekje waar jij je terug kan trekken

Soms kan het allemaal wat teveel worden. Bijvoorbeeld als je een lange dag achter de rug hebt, iedereen thuis is en er ook nog visite langskomt. Creëer een plekje in huis waar jij je even terug kan trekken. Dit kan ook erg handig zijn als je kind in een drukke bui is en hard muziek aan het draaien is. Terwijl jij eigenlijk even behoefte hebt aan alleen zijn.

5. Laat je kind in de schijnwerpers staan

Extraverten houden ervan om in het middelpunt van de belangstelling te staan. Dit is helemaal mooi, omdat het voor jou dan niet meer hoeft. Zo hoef jij voortaan niet meer je schoonouders of familie te entertainen als ze op bezoek komen. Jouw kind neemt die rol wel met alle plezier op zich.

6. Onthoud wel wie er de baas is

Soms kan een extraverte persoonlijkheid nogal bazig overkomen. Zo kan het gebeuren dat jij met je rustigere persoonlijkheid overschaduwd wordt door je kind. Het kan een gevoel van onmacht geven. Jij lijkt misschien inderdaad wat stiller en verlegen naast je kind. Maar laat niet over je heen walsen, onthoud dat jij de ouder bent en jouw regels gelden.

7. Geef jezelf een schouderklopje

Want je doet het toch goed. Als introvert een extravert kind opvoeden, is nu eenmaal niet altijd even makkelijk. Er komt een keer dat er iets misgaat. En waarschijnlijk volgen er daarna nog een aantal van dat soort momenten. Maar dat hoort ook bij het ouderschap. Niemand verwacht perfectie. Het gaat erom dat jij je kind liefdevol opvoedt en een weg weet te banen die ook bij jou past. Dat is lastig genoeg met verschillende persoonlijkheden, dus geef jezelf een schouderklopje.

Wat als jij en jouw kind allebei hoogsensitief (HSP) zijn?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.