Rachelle Weiler
Rachelle Weiler School 9 jan 2022
Leestijd: 3 minuten

Stroeve ochtenden? Zo krijg je je kind enthousiast over het naar school gaan

Het ochtendritueel met jonge, schoolgaande kinderen kan op z’n zachtst gezegd een uitdaging zijn. Enerzijds hebben veel kinderen zin in een dag spelen met leeftijdsgenootjes, anderzijds kan het naar school gaan soms gepaard gaan met stress om jou als ouder of verzorger achter te laten.

Maar sommige kinderen lijken het plezier in naar school gaan soms voor een langere tijd te verliezen. Ze missen hun ouders, voelen zich onzeker op school, of hebben er simpelweg de energie niet voor. Hoe krijg je je kind weer enthousiast over het naar school gaan?

Kind enthousiast krijgen om naar school te gaan

Wij geven vijf tips!

1. Reflecteer

Komt het af en toe voor dat jullie ochtenden gehaast zijn? Dat je amper tijd hebt voor jezelf, laat staan om ook je kind in korte tijd klaar te maken? Je kind kan gebukt gaan onder deze haast, waardoor hij of zij teveel stress ervaart in de ochtend.
Probeer een vaste routine te hanteren, zodat je kind weet hoe de ochtenden zullen verlopen. Als na reflectie blijkt dat je ‘s ochtends te weinig tijd hebt, bouw dan een kwartier of half uurtje extra in. Je kind zal je dankbaar zijn!

2. Zorg dat je er bent voor je kind

Kleine kinderen vinden het soms nog moeilijk om hun gevoelens te uiten, zeker verbaal. Ze kunnen nog niet op de juiste woorden komen, maar voelen zich soms gestresst, onzeker of angstig voordat ze naar school gaan. Neem de tijd voor je kind en zorg dat het zich vertrouwd genoeg bij je voelt om gevoelens te uiten. Geef voorzetjes, en wees geduldig. Vraag eens wat je kind het leukste vind om te doen op school, en wat mogelijk negatieve ervaringen zijn.

3. Maak een lijst

Het klinkt simpel, maar met kleine kinderen kan het nodig zijn. Maak een lijst van hoe de dag van je kind eruit ziet. Hoe gedraagt hij of zij zich bij een andere leraar? Zijn de dagen dat er gegymd wordt betere dagen dan wanneer hij of zij moet overblijven? Laat je kind meer interesse zien voor letters of voor cijfers? Is je kind op de ene dag meer moe dan op de andere? Alleen door op een pro-actieve manier je kind te observeren, zal je bepaalde patronen gaan ontdekken.

4. Praat samen over het rooster

Het is een feit dat kinderen een bepaalde vorm van routine en voorspelbaarheid fijn vinden. Neem daarom samen het rooster van je kind door, zodat je precies weet wanneer en welke activiteiten je kind deze week zal doen. Praat samen met elkaar over het schema, en vraag waar je kind bijvoorbeeld naar uitkijkt. Eenmaal na terugkomst is het belangrijk dat jullie samen op bepaalde activiteiten reflecteren, zodat je als ouder een goede inschatting kan maken of die bepaalde activiteiten je kind energie hebben gegeven, of juist tot stress hebben geleid.

5. Overleg met de leraar

Als je kind structureel het plezier in school lijkt te verliezen, en ochtenden steeds moeilijker lijken te gaan, is het verstandig om hier eens met de leraar over te praten. Zijn er bepaalde dingen voorgevallen in de klas, waardoor je kind het enthousiasme in school is verloren? Ongeacht of de leraar hier een concreet antwoord op heeft of niet, is het belangrijk dat hij of zij op de hoogte is van de meest recente ontwikkelingen. Zo kan ook de leraar inspelen op een verminderd enthousiasme, en je kind beter monitoren. Mogelijk komen jullie samen achter de reden van de veranderende motivatie van je kind.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.