Redactie
Redactie Gedrag 23 mei 2020
Leestijd: 3 minuten

Met deze tips help je je kind om hem weerbaarder te maken

Heb je het gevoel dat je kindje niet weerbaar genoeg is? Wordt hij misschien gepest of vindt hij geen aansluiting bij andere kinderen in zijn klas? Is hij erg verlegen en heeft hij een negatief zelfbeeld? Dan is het tijd om je kind weerbaarder te maken.

Kinderen met weinig zelfvertrouwen zijn vaak niet zo weerbaar als andere kinderen. Deze weerbaarheid komt voor een deel door aanleg, maar door je kindje te begeleiden en mentaal sterker te worden, zal zijn zelfvertrouwen en dus zijn weerbaarheid vergroten.

Wanneer weet je dat je kind niet weerbaar is?

Een kindje dat niet weerbaar (genoeg) is, durft niet voor zichzelf op te komen, kan lastig zijn grenzen bewaken, is weinig zelfstandig, heeft weinig zelfvertrouwen en zegt regelmatig dat hij iets niet kan of dat het niet lukt. Hij zal niet zo snel om hulp durven vragen, of juist alleen maar en je kindje zal niet zo goed om kunnen gaan met (kleine) tegenslagen.

Ook vindt een kindje dat niet weerbaar is weinig aansluiting bij andere kinderen, of hij zal niet durven spelen met andere kindjes. Die weerbaarheid begint al bij dreumesen en als peuter zal het duidelijker worden hoe je kindje omgaat met weerbaarheid.

Zo wordt je kind weerbaarder

Voor zichzelf of een ander op durven komen, met respect voor anderen, is wat weerbaarheid bij je kind inhoudt. Maar ook grenzen aangeven, zelfstandig dingen doen en ‘nee’ durven zeggen tegen anderen. Door zijn zelfvertrouwen te vergroten, zal hij ook weerbaar worden. En dat zelfvertrouwen vergroten, daar kan jij bij helpen.

1. Geef je kind regelmatig een compliment over iets wat hij doet, maar niet over het resultaat. Zijn zelfvertrouwen zal groeien door dit soort complimenten.
2. Leer hem zijn gevoelens herkennen en erkennen en luister goed naar hem als hij het over zijn gevoelens heeft. Wuif ze niet weg, maar kom samen tot een oplossing als dat nodig is.
3. Laat je kind veel zelf doen, geef hem bijvoorbeeld taakjes. Dit stimuleert zijn zelfstandigheid en dat geeft hem meer zelfvertrouwen.
4. Vertel hem waar hij goed in is.
5. Laat hem, samen met jou, oplossingen bedenken en beoefenen voor situaties die hij meegemaakt heeft en waarbij hij niet goed wist hoe te reageren. Laat hem ook weten dat in sommige gevallen de oplossing ligt bij het vragen om hulp. Hij moet niet het gevoel krijgen dat hij alles zelf op moet kunnen lossen.
6. Doe samen eens nieuwe dingen, zodat hij meerdere situaties leert kennen.
7. Leg je kindje uit wat grenzen zijn en hoe hij zijn eigen grenzen kan bewaken.

Oefeningen kunnen helpen

Ook hoe je kind overkomt op anderen, zijn uitstraling en houding, helpt mee hem weerbaar te maken. Je kan hiervoor oefeningen doen met je kind. Laat hem bijvoorbeeld stevig gaan staan, zo stevig dat je hem niet kan omduwen. Zo leer je hem om stevig in zijn schoenen te staan.

Rollenspellen zijn heel leerzaam voor je kindje. Ze geven hem inzicht in situaties waar hij eerder lastig mee om kon gaan en het helpt hem om weerbaarder te worden. Jullie kunnen dit samen oefenen door bijvoorbeeld vervelende situaties na te doen en verschillende manieren bedenken hoe je kindje dit anders op had kunnen lossen.

Dit artikel is geschreven door Laurien Bleeker

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

opvoedadvies.nlopvoeden.nl

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.