Redactie
Redactie Opvoeden 22 mei 2020
Leestijd: 3 minuten

Wat als blijkt dat je kind andere kinderen pest?

Als ouder wil je dat je kinderen gelukkig zijn, dat ze aansluiting vinden bij leeftijdsgenoten op school en met plezier naar school gaan. Het laatste wat je wilt is dat je kind gepest wordt. Maar wat als je hoort dat je kind niet gepest wordt, maar juist de pestkop is op school?

Dat zag je waarschijnlijk niet aankomen en in eerste instantie zal je schrikken en vele vragen hebben. Gelukkig is het gedrag van je kind gesignaleerd door de juf of meester op school en kunnen jullie er samen alles aan doen om dit voortaan te voorkomen…

Waarom gaan kinderen eigenlijk pesten?

Je kind wordt niet geboren als pester, laat dat duidelijk zijn. Het pesten komt ergens vandaan, het is aan jou de taak om dit uit te zoeken, hoe moeilijk dit ook kan zijn. Zijn er veel veranderingen in jullie gezin geweest bijvoorbeeld? Of pest je kind anderen, zodat hij zelf niet het slachtoffer wordt van pesten? Is je zoon of dochter onzeker en uit zich dat in pesten? Zoekt hij aandacht?

Probeer dus de achterliggende oorzaak van het pesten te vinden, want die is er eigenlijk altijd. Dit kan je zelf proberen, maar als je dit niet lukt kan je ook hulp van buitenaf zoeken.

Wat doet pesten met andere kinderen?

Je kind zal weten of aanvoelen dat wat hij doet eigenlijk helemaal niet leuk is. Toch is het zijn manier van omgang met mensen op dit moment. Misschien is het een schreeuw om aandacht of voelt hij zichzelf onzeker.

Praat er in ieder geval over met je zoon of dochter en ook over de situaties die zijn voorgevallen. Vraag of hij zich kan voorstellen hoe het andere kindje zich moet voelen, als hij uitgescholden of geslagen wordt. En of hij dat anders had kunnen aanpakken, zodat het andere kindje gewoon mee had kunnen spelen.

Zelf kan je ook uitleggen hoe een ander kindje zich zal voelen als hij gepest wordt en ook hoe je eigen kind zich zal voelen als hij juist het slachtoffer is van pesten. Geef hem inzicht in zijn eigen gedrag.

Wat kan je doen om het pesten van je kind te stoppen?

Als het voor je kind duidelijk is dat pesten echt niet geaccepteerd wordt door jullie als ouders, maar ook niet door de leerkrachten op school, kan je hem gaan begeleiden in de juiste omgang met anderen. Leer hem wat zijn kwaliteiten zijn en hoe hij die op een positieve manier kan gebruiken. Als hij andere kindjes kan aansturen om lelijk te doen tegen een ander, dan kan hij het ook voor elkaar krijgen dat diezelfde kindjes juist aardig zijn voor een ander.

En leer hem dat elk kind mag meespelen of meedoen in de groep. Kijk samen naar de situaties die zijn voorgevallen en bedenk positieve manieren om te reageren. Praat er ook samen over met zijn of haar leerkracht, zodat iedereen op de hoogte is.

Je komt er niet uit?

Lukt het je niet om eruit te komen met je kind dat pest? Zoek dan hulp bij bijvoorbeeld de GGD in je gemeente. Handige websites zijn ook Pesten.nl en Pestweb.nl.

Dit artikel is geschreven door Laurien Bleeker.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.