Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Gezondheid 19 mei 2022
Leestijd: 3 minuten

Tips van een kinderslaapcoach: zo stimuleer je een goede nachtrust

Een goede nachtrust is belangrijk, maar lang niet altijd vanzelfsprekend. Als ouder weet je dat waarschijnlijk maar al te goed. Is jouw kind een slechte slaper? Of slaap je zelf slecht? Dan kunnen deze tips van kinderslaapcoach Susanne Willekes je wellicht helpen.

Slapen is heerlijk, maar dat betekent niet dat het altijd lukt. Uit recent Amerikaans onderzoek blijkt zelfs dat maar liefst 25 tot 50 procent van de kinderen tussen de nul en twaalf jaar slecht slaapt. Bij tieners ouder dan twaalf is dat percentage zelfs nog hoger. In de leeftijdscategorie van twaalf tot achttien jaar ondervindt, volgens het onderzoek, 40 procent slaapproblemen.

Slaapproblemen bij kinderen

Dat voldoende slaap belangrijk is zal je waarschijnlijk niet verbazen. Je hebt namelijk vast zelf weleens ervaren dat je minder goed presteert wanneer je moe bent. Dat geldt ook voor kinderen. Een goed nachtrust is namelijk onder andere belangrijk voor goede schoolprestaties. Verder heeft het een positief op het humeur, de veerkracht, de ontwikkeling van je brein, het geheugen, het gewicht, de motoriek, het energie niveau en het immuunsysteem van je kind.

Tips van een kinderslaapcoach

Susanne Willekes is oprichtster van en kinderslaapcoach bij The Sleep Agency. Ze helpt ouders, kinderen en gezinnen aan een betere nachtrust. Daarbij deelt ze graag een aantal tips met ons:

Een vast slaapritme en routine

Ga iedere avond op ongeveer hetzelfde tijdstip naar bed. Hou daarbij ook dezelfde routine aan. Bijvoorbeeld: schooltas inpakken, douchen, tanden poetsen, lezen en slapen. Dan weet je brein op een gegeven moment al halverwege: het is tijd om te gaan slapen. Dat zorgt ervoor dat je sneller in slaap valt.

Een fijne slaapomgeving

Zorg ervoor dat de slaapkamer donker is, kies bijvoorbeeld voor verduisterende gordijnen. Daarnaast is het belangrijk dat de slaapkamer opgeruimd en schoon is en de temperatuur niet te warm. Idealiter tussen de zestien tot achttien graden.

Schermvrij

Zet alle mobiele apparaten in de slaapkamer op vliegtuigmodus zodat je niet gestoord wordt. Nog beter: weer alle schermen uit de slaapkamer. Stop ook een uur voordat je naar bed gaat met het gebruiken van apparaten. Blauw licht van schermen verhindert de aanmaak van melatonine, het slaap hormoon, en werkt dus slaapverstorend. Daarnaast kunnen bepaalde activiteiten op schermen, zoals gamen, de hartslag, bloeddruk en ademhaling verhogen en de hersenen activeren waardoor het moeilijker zal zijn om in slaap te vallen.

Geen huiswerk meer

Probeer huiswerk zoveel mogelijk overdag (voor het avondeten) te maken. Om huiswerk te maken moeten hersenen namelijk hard werken en het opnemen van informatie leidt tot een hoofd vol met gedachten. Dit kan het proces van in slaap komen verstoren.

Beweeg

Beweging is key! Een halfuur per dag intensief bewegen of sporten kan al helpen om ’s nachts beter te slapen. High Intensity Interval Training in de drie uur voordat je naar bed gaat kan het proces echter verstoren in verband met de aanmaak van adrenaline. Ga hier dus zorgvuldig mee om.

Naar buiten

Buitenlucht en zonlicht hebben een positief effect op de nachtrust. Minimaal een uur per dag buiten doorbrengen kan veel opleveren.

Gezond eten

Ga zorgvuldig met voeding om: vermijd zware maaltijden, junkfood, cafeïne (niet alleen koffie maar ook cola en chocolade bijvoorbeeld) voor het slapen gaan. Deze producten hebben een negatieve impact op in slaap vallen en doorslapen.

Niet piekeren

Stop met piekeren. En ja, dit is makkelijker gezegd dan gedaan, maar zo belangrijk. Wat kan helpen is, om voordat je naar bed gaat, alles waar je mee zit op te schrijven. Op die manier bewaar je je zorgen voor later. Als je ‘s nachts wakker ligt probeer dan te denken: ik kan er nu niks aan doen, morgen weer een dag!

Voldoende nachtrust? Dit is de ideale bedtijd voor tieners

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.