Sanne Verweij
Sanne Verweij Geld 1 apr 2023
Leestijd: 4 minuten

Deze slimme tips maken besparen een fluitje van een cent

De laatste tijd is alles zo duur; je kan geen kant op of je wordt aan de hoge prijzen herinnerd. Is het te veel gevraagd om op het einde van de maand nog wat geld op je bankrekening te hebben staan? Helemaal niet! Met deze tips wordt dat zelfs een fluitje van een cent.

Kleine veranderingen in je dagelijks leven, kunnen zorgen voor grote besparingen. Denk maar aan met de fiets gaan in plaats van met de auto. Nu kan dit niet altijd, maar je begrijpt het principe.

Tips om geld te besparen

Uiteindelijk hou je met deze tips het geld ín het laatje.

1. Spaardoelen

Weet jij wat je elke maand uitgeeft? Als je een overzicht bijhoud van je vaste lasten kun je slim met je geld omgaan. Door te weten wat je inkomsten en uitgaves zijn, kan je deze tegen elkaar opzetten en een realistisch bedrag opzij zetten dat je elke maand wil uitsparen. Zo spaar je je geld uit voor de leuke dingen zoals vakanties.

2. Een geld limiet

Ook kan je ervoor kiezen om een vast bedrag op een andere rekening te zetten. Die rekening is dan speciaal voor boodschappen doen of (kinder)kleding kopen. Zo geef je jezelf een limiet aan kosten dat je voor het winkelen kan gebruiken. Dit kun je ook doen door een bepaald bedrag te pinnen en je pinpas thuis te laten.

3. Achter de hand

Vaak draaien aanbiedingen om het kopen van meerdere producten. We kennen allemaal wel de twee plus twee acties van winkels, toch? Door alvast in te slaan, terwijl de producten in de korting zijn, bouw je een kleine voorraad op. Dit is niet alleen handig, maar zorgt er ook voor dat je niet gelijk naar de winkel rent om het product voor de volle prijs te halen als het op is. Slim!

4. Punten sparen= geld besparen

Je kent het standaard riedeltje als je bij de kassa staat onderhand wel uit je hoofd: ‘Heb je een klantenpas bij je?’ Veel winkels hebben een puntensysteem waarmee je, als je genoeg punten hebt, korting of gratis producten kunt krijgen. Winkels die hier onder andere aan meedoen: H&M, HEMA, Jumbo en Kruidvat. Neem hier dan ook gebruik van en vergeet je (digitale) pas niet te laten scannen.

5. De markt op

Op de markt vind je prijsjes waar je blij van wordt! Zeker de groenten en fruit worden hier goedkoper aangeboden dan in de supermarkt. Op naar de markt dan maar.

6. Goedkope gezinsuitjes

Houden jullie ervan om er vaak op uit te gaan? Dat hoeft niet veel geld te kosten. Picknicken in het park is al heel gezellig of met de fiets op avontuur naar een speeltuin waar jullie nog nooit zijn geweest. Ook kun je bij veel bibliotheken films huren en natuurlijk gratis boeken lenen voor je kinderen, wat is er nou leuker dan een middagje boeken zoeken in de bibliotheek?

7. Schoonmaakproducten

We kennen allemaal wel de tip om dingen zelf te maken, maar wist je dat je ook schoonmaakmiddelen zelf kan maken? Met Marseille zeep, citroen, eucalyptusolie en appelciderazijn maak je je eigen schoonmaakmiddel. Ook met azijn kan je bijvoorbeeld prima de badkamer of je waterkoker ontkalken.

8. Even rondneuzen

Ga jij graag alle winkels langs om te kijken wat ze hebben? Daardoor koop je vaak meer dingen dan eigenlijk nodig zijn. Heb je iets gevonden? Loop er dan eerst tien minuten mee door de winkel. Als je het na die tien minuten nog steeds wil, is het geen impulsaankoop.

9. Energie besparen

Als er niemand op de thermostaat let, lijkt het ding wel vanzelf omhoog te springen. Tip: spreek met de rest van het gezin de temperatuur af waarop de thermostaat (standaard) staat. Als er ‘s middags niemand in huis is of als iedereen naar bed gaat, kan hij ook best wat lager gezet worden. Dat scheelt weer geld.

10. Loze energie

Ga voor je naar bed gaat nog even het huis door. Staat het koffiezetapparaat per ongeluk nog aan of is het licht in de hoek wel uitgezet? Apparaten slurpen energie als je ze ongebruikt aan laat staan. Hetzelfde geldt voor de telefoon waarvan de stekker nog in het stopcontact zit, maar de telefoon er al vanaf getrokken is. En voor kinderen die bang zijn in het donker, zijn er tegenwoordig nachtlampjes die uit zichzelf langzaam uitgaan.

8 realistische manieren om te besparen als gezin

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.